ارزیابی چرخه حیات ماسک سهلایه جراحی و ماسک قابل استفاده مجدد N۹۵ مصرفی در دوران شیوع کووید-۱۹ در شهر تهران در بهار ۱۴۰۰

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی چالش های محیط زیست: صنعت و معدن سبز
  • کد COI اختصاصی: NCECM01_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه پارسایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سکینه شکوهیان

استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سیدغلامرضا موسوی

عضو هیئت علمی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی،دانشگاه تربیتمدرس، تهران، ایران

چکیده

پاندمی کووید--۱۹باعث مصرف گسترده تجهیزات حفاظت فردی شده است. در این میان ماسکها، یکی از پرمصرفترین وسایل حفاظتی برای جلوگیری از انتقال ویروس هستند. با این حال، سوء مدیریت چنین موادی محیط زیست را با شکل جدیدی از آلودگی پلاستیکی تهدید میکند، بنابراین ارزیابی اثرات آنها توجه ویژه ایی را به خود جلب کرده است. نتایج ارزیابی چرخه حیات نشان داد که در ماسک جراحی یکبار مصرف بیشترین اثر مخرب محیطی در تمام اثرات میانی چرخه حیات مربوط به کاغذ و مقوای مصرفی در بسته بندی ماسک میباشد بطوریکه بیش از %۹۲ گرمایش جهانی، بیش از %۹۷ ذرات ریز، بیش از %۹۶ کاربری زمین و بیش از % ۹۷ اتریفیکاسیون آب شیرین ناشی از بسته بندی این نوع ماسک میباشد. در ماسکN۹۵ نیز بیشترین اثر مخرب زیستی مربوط به کاغد بستهبندی ماسک میباشد( بیش از %۹۹/۱ سمیت زیست محیطی زمینی، %۹۸/۶ کاربری زمین و %۹۴/۱ سیمیت سرطان زایی انسان) و در رده بعدی در بعضی دسته ها با اختلاف، بیشترین اثر منفی مربوط به فایبر کتان در بدنه ماسک(اسیدی شدن زمین، اتروفیکاسیون آب شیرین و اتریفیکاسیون دریایی به ترتیب با مقادیر%۲/۴۷، %۲/۲۴ و (۳۳/۹۵% را شامل میشود. از مقایسه سناریوهای دفع هر دو نوع ماسک هم چنین بدست آمد که بیشترین اثر مخرب زیستی مربوط به لندفیل بوده که در گرمایش جهانی، اتریفیکاسیون آب شیرین و دریایی بصورت%۱۰۰ و در سایر پارامترها با درصد بالایی بعنوان مخربترین سناریوی دفع نمود داشته است.

کلیدواژه ها

ماسک، ارزیابی چرخه حیات، کووید-۱۹، پسماندهای پلاستیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.