توضیح خودفریبی و مکانیسم های دفاعی بر اساس مفهوم سازی روانشناسی اجتماعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی مطالعات روانشناسی سلامت روان
  • کد COI اختصاصی: MHPS01_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مبین

دانشجوی ارشد، روانشناسی عمومی، دانشگاه سلمان فارسی، کازرون،فارس ، ایران

علیرضا عظیم پور

استادیار روانشناسی دانشگاه سلمان فارسی کازرون،فارس،ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر این است که با تکیه بر تحقیقات اخیر، ابتدا تعاریف متمایز از خودفریبی طبقه بندی شود، سپس پژوهش های اخیر در مورد مزایای احتمالی خودفریبی مرور شده است و کارکردهای انطباقی آن و حضور آن به عنوان نوعی ساز و کار دفاعی از منظر روانشناسی اجتماعی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته است. روش پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و مروری است. یافته ها حاکی از آن است که خودفریبی ممکن است حداقل به سه روش انطباقی باشد. از روش های دیگری که خود، به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای مقابله با موقعیت اضطراب را انجام می دهد ناهماهنگی شناختی است که ارتباط نزدیکی با افکار و عقلانی سازی و توجیه دارد. در نتیجه میتوان خودفریبی را نوعی مکانیسم دفاعی دانست. فرآیندهای خود فریبی، فرآیندهای روانی هدایت شده توسط ایگو هستند و اغلب با واکنش رفتاری همراه اند. مکانیسم های دفاعی برای مقابله با موقعیت های دشوار، مدیریت تعارضها، حفظ عملکرد در مقابل تداخل افکار، احساسات و تجربیات آزاردهنده، دردناک و غیرقابل قبول اجرا می شوند. مکانیسم های دفاعی به طور کلی (اما نه لزوما) خودکار هستند، زیرا اغلب بدون تلاش آگاهانه کار می کنند و ابزارهایی منحصر به فرد برای مقابله با یک خطر واقعی یا ادراک شده هستند. به عنوان نتیجه گیری میتوان گفت که شرطی سازی ها، باورها، هنجارهای اخلاقی و اجتماعی، تمایلات عصبی بیوژنتیکی، خطاهای سیستماتیک، و فرآیندهای روانی مانند انتظار برای پاداش، ترس از مجازات و اجتناب از خطر ، باعث میشوند که ، هر فرد بر اساس سیستم ادراکی-واکنشی خود جهان اطراف را به شیوه ای ذهنی تفسیر کند که توسط ساز وکار های دفاعی محافظت می شود.

کلیدواژه ها

خودفریبی، مکانیسم های دفاعی، ناهماهنگی شناختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.