مقایسه اثر بخشی روشهای رژیم درمانی و تحریک مستقیم مغزی برکاهش ولع مصرف غذا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 64، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-64-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده مرادزاده فهرجی

دانشجوی دکتری روانشناسی،دانشکده روانشناسی،واحد زرند،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران.

احمد برجعلی

استاد گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه ظباظبایی،تهران، ایران

فریبرز درتاج

استاد، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

امان اله سلطانی

استادیار، گروه روانشناسی تربیتی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران .

چکیده

مقدمه: ولع خوردن، یک عامل قوی در بروز چاقی محسوب می شود. شواهد علمی جدید نشان می دهد که تغییرات در تحریک پذیری قشر مغز توسط تحریک کاتدی و آندی می تواند در کاهش میزان ولع خوردن موثر باشد. هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی هر یک از روشهای رژیم درمانی و تحریک مستقیم مغز بر کاهش ولع مصرف غذا بوده است.                                                                                         روش پژوهش: ۳۰ نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک درمان چاقی رسول اکرم، به دو گروه آزمایش(گروه تحت درمان با تحریک مستقیم مغز و گروه تحت درمان با روش رژیم درمانی) و یک گروه کنترل تحریک مستقیم مغزی(شم) تقسیم شدند. ابتدا از نظر متغییرهای دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند و سپس پرسشنامه ولع خوردن(FCQ) را پرکردند و به مدت ۱۰ جلسه طی دو هفته در معرض روشهای آزمایشی قرار گرفتند و در پایان دوره درمان هر سه گروه مجددا پرسشنامه ولع خوردن را پرکردند.                                                                              ببحث: :نتایج پژوهش نشان داد که؛ روش تحریک مستقیم مغز به شکل معنا داری نمرات پرسشنامه ولع خوردن را کاهش دادند اما روش رژیم درمانی نتوانست تغییر معناداری در کاهش نمرات پس آزمون پرسشنامه ولع خوردن ایجاد نماید.                                                                         . نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد می توان از روش تحریک مستقیم مغز  در کاهش ولع خورد استفاده نمود.    

کلیدواژه ها

چاقی, ولع غذایی, روش تحریک مغز, رژیم غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.