بازطراحی فضاهای شهری بافت تاریخی با توجه به الگوهای رفتاری استفاده کنندگان از فضا(نمونه موردی: محور امام خمینی و محدوده پیرامونی آن)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی معماری-شهر: از معماری بومی تا شهرسازی معاصر
  • کد COI اختصاصی: CBEAUI06_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم سپهرنژاد

دانشجوی دکتری،گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، قزوین، ایران

مسعود الهی

استادیار،گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، قزوین، ایران

چکیده

در حوزه مطالعات شهرسازی، یکی از مباحث مهم در ارتباط با فضاهای شهری، مفهوم رفتارشناسی در فضاها می باشد. فضاهای شهری با داشتن ویژگی های خاص میتوانند قابلیت تامین نیازهای اجتماعی افراد را داشته باشند و در نقطه مقابل با داشتن نقاط ضعف محیطی منجر به شکل گیری برخی جریان های رفتاری ناهنجار و متعارض با زمینه شوند. این مساله در بافت تاریخی شهرها به دنبال برخورداری از سطح کاربران متنوع تر(گردشگران) از سطح اهمیت بالاتری برخوردار می باشد. لذا این پژوهش با هدف ایجاد همساختی میان جریان های رفتاری و فضاهای شهری، در صدد شناخت و بررسی مولفه های کالبدی، عملکردی ومعنایی محیط موثر بر الگوهای رفتاری در فضاهای شهری محدوده مورد مطالعه خود می پردازد. روش پژوهش در این مقاله بر مبنای هدف کاربردی و جمع آوری اطلاعات با تکیه بر مطالعات میدانی و اسنادی، مطالعه الگوهای رفتاری کاربران فضا و دست یابی به نقطه نظرات کاربران فضا نسبت به مولفه های محیطی به وسیله ابزار پرسشنامه می باشد. تحلیل داده های پژوهش در چند مرحله به شیوه تحلیل کیفی با استفاده از تکنیک جدول SWOT و در بخش دیگر تحلیل پاسخ های پرسش شوندگان با استفاده از ابزار SPSS و AHP می باشد. نتایج پژوهش نشان میدهد که نوع و حالات رفتاری افراد استفاده کننده از فضای شهری برداشت شده بر طبق خصوصیات محیط متغییر است. برای مثال، ایستادن صحبت کردن و تعاملات افرادی که در عرصه ای سرزنده و برخوردار از آسایش اقلیمی صورت میگیرد نوعی فعالیت اختیاری ولی همان فعالیت ها در فضایی فاقد سرزندگی و برخورداری از آسایش اقلیمی فعالیتی اجباری میباشد.

کلیدواژه ها

فضاهای شهری، بافت تاریخی، الگوهای رفتاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.