بررسی ابعاد و اثرات زمین لغزش در دامنه مخزن سد – مطالعه موردی سد کینه ورس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC08_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما اکبری پایدار

دکتری مهندسی عمران - ژئوتکنیک، مهندسین مشاور آبفن

شهریار صادقی

استادیار زمینشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بین المللی امام خمینی

سارا امینی

کارشناسی ارشد مهندسی عمران، مدیر عامل مهندسین مشاور آبفن

علی رستمی

کارشناسی ارشد مهندسی عمران – خاک و پی، رئیس گروه بهره برداری از تاسیسات آب، شرکت آب منطقه ای زنجان

غلامرضا رهروی

کارشناسی مهندسی عمران، مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی، شرکت آب منطقه ای زنجان

شهریار سرقینی زاد

کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی، مهندسین مشاور آبفن

چکیده

احداث مخزن در مجاورت شیبهای ناپایدار ممکن است شرایط لغزش را فراهم ساخته و با ایجاد امواجناگهانی و ورود حجم زیادی از خاک به مخزن، باعث سرریز سد و اثرات تخریبی و خسارات جانی و مالی در پاییندست سد شود. در تابستان ۱۳۹۹ زمینلغزشی در دامنه چپ مخزن سد کینه ورس و در فاصله حدود ۱۸۰۰ متری از تاج رخ داده است. زمین لغزش از نوع جوان و دورانی بوده و در لایه های شیلی سازند کهر رخ داده است. در این تحقیق پس از تهیه نقشه و پروفیل زمین شناسی، طبقه بندی توده سنگ و برآورد پارامترهای مقاومتی توده سنگ و کنترل پارامترها از طریق تحلیل برگشتی، پایداری وضع موجود، اثرات حرکت زمین لغزش در ساختگاه سد از قبیل ایجاد موج و ناپایدار شدن توده های بالاتر و ایجاد زمین لغزشهای متوالی بررسی شده است. همچنین تحلیلهای پایداری جهت تعیین مشخصات و خصوصیات لغزش در شرایط مختلف بارگذاری و تراز آب مخزن انجام گرفته است. بر اساس تحلیلهای انجام گرفته در بدترین سناریو پتانسیل لغزش در این محل حداکثر ۰۰۰،۳۰۰ مترمکعب خواهد بود که با لحاظ موقعیت و هندسه لغزش، سبب ایجاد موجی به ارتفاع حداکثر ۱/۷ متر میشود . بر اساس نتایج مطالعات، در اثر سناریوهای مختلف بارگذاری و لغزش، در حالت وقوع حداکثر تراز آب ناشی از امواج، حدود ۱/۲ متر ارتفاع آزاد وجود خواهد داشت. با توجه به ابعاد لغزش محتمل، محل لغزش و مشخصات سد کینه ورس، سایر تبعات ناشی از لغزش شامل ایجاد رسوب، انسداد دره و تشکیل سد موقتی و تهدید سازه های زیر تراز آب مخزن موضوعیت نخواهد داشت.

کلیدواژه ها

• سد• زمین لغزش• تحلیل پایداری• تحلیل برگشتی• موج حاصل از لغزش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.