بررسی تاثیر زبری درزه بر روی سرعت انتشار موج فشاری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس مکانیک سنگ ایران
  • کد COI اختصاصی: IRMC08_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدپوریا حسینی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان

محمد رضائی

دانشیار مکانیک سنگ، گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه کردستان

چکیده

سرعت امواج عبوری از توده سنگ یکی از پارامترهای موثر بر رفتار آن است که نقش مهمی درشناخت توده سنگ ایفا میکند. با ارزیابی این پارامتر و شناخت کامل خصوصیات ناپیوستگی موجود در توده سنگ، میتوان برآورد دقیقتری از وضعیت توده سنگ و کیفیت آن داشت. در این تحقیق، از مدلهای آزمایشگاهی و آماری برای بررسی و تاثیر زبری درزه بر سرعت موج طولی استفاده شده است. بدین منظور، ابتدا خصوصیات زبری درزه بر اساس ضریب زبری درزه طبقه بندی شده و در نمونه های مصنوعی ایجاد گردید. سپس، نمونه های مصنوعی با ابعاد ۱۵×۱۵×۱۵ سانتیمتر بر اساس ترکیب بهینه %۷۵ ماسه، %۱۵ سیمان و %۱۰ آب در آزمایشگاه ساخته و سرعت موج طولی عبوری از آنها اندازه گیری شده است. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که رابطه پارامتر زبری درزه با سرعت موج طولی به صورت معکوس میباشد. مدلسازی آماری داده ها بر اساس آنالیز واریانس (جدول آنوا ) نشان داد که در بین روابط مورد ارزیابی (معادلات خطی، چند جمله ای درجه دو، لگاریتمی، نمایی و توانی)، رابطه چند جمله ای درجه دو بهینه ترین رابطه بین سرعت موج طولی با پارامتر زبری درزه است. در نهایت، مطالعات اعتبارسنجی با استفاده از نمونه های مصنوعی جدید، صحت قابل قبول روابط پیشنهادی را تایید کرد.

کلیدواژه ها

توده سنگ زبری درزه سرعت موج طولی مدلسازی آماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.