تحلیل گفتمان قانون توزیع عادلانه آب در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-9-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر ملکی

دانشیار گروه علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

صادق صالحی

دانشیار گروه علوم اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

لیلا کریمی

دانشجوی دکتری رشته جامعه شناسی، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

سید محمد شبیری

استاد گروه آموزش محیطزیست، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

با بروز بحران آب در ایران و ظهور پیامدهای متعدد آن، محققان علوم مختلف علل را بررسی و برای پیشگیری از آن راهکارهایی ارائه نمودند، اما اکثر آنها به روابط پیچیده و تعاملات بخش آب با نظام های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی وسیع تر نپرداخته اند. تحقیق حاضر بر این تفکر استوار است که برداشت های متفاوتی در مورد مسئله آب در ایران وجود دارد و این تفاوت در معانی و برداشتها بر تصویب قوانین و اتخاذ سیاست های آبی کشور موثر بوده است. در این تحقیق، با استفاده از روش تحلیل گفتمان و با تلفیق رویکردهای فرکلاف و لاکلا و موف، نظام معنایی موجود در قانون توزیع عادلانه آب بررسی شد. یافته ها در دو بخش تحلیل ویژگی های متن قانون و بررسی ارتباط آن با شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه ارائه شد. نتایج حاکی از تاثیرپذیری این قانون از ارزش های انقلابی و شرایط حاکم بر جامعه در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی بود. ابهام در تعریف مفاهیم از جمله عدالت و مصالح عمومی، عدم باور به محدودیت ها در منابع آبی و زودهنگام بودن بحران، عدم باور به موجودیت طبیعت و اکوسیستم های زنده و غفلت از نقش عاملیت شهروندان، قانون توزیع عادلانه آب را به قانونی ناعادلانه تبدیل کرده است که حقوق طبیعت و نسل های آینده را نادیده می گیرد.

کلیدواژه ها

آب, محیطزیست, تحلیل گفتمان, قانون توزیع عادلانه آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.