مدلسازی و پیشبینی تغییرات کاربری اراضی شهر خاش با استفاده از مدل تلفیقی زنجیره مارکوف و سلولهای خودکار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی مهندسی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: EEMCONF04_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعزیز نارویی

فارغ التحصیل مهندسی نقشه برداری گرایش سیستم های اطلاعات جغرافیایی .GIS دانشگاه آزاد استهبان فارس،

احمد رئیسی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی. دانشگاه یزد

صادق ناجی دومیرانی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی. دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

امروزه مدلسازی و پیشبینی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهوارهای میتواند ابزار بسیار مفیدی برای تشریح روابط متقابل بین محیط طبیعی و فعالیتهای انسانی، برای کمک به تصمیمگیری برنامهریزان در شرایط پیچیده باشد هدف از پژوهش پیش رو، مدلسازی تغییرات کاربری اراضی شهر خاش برای سال ۱۴۱۰ با استفاده از مدل ca-markove است. برای این کار، تجزیه و تحلیل و بارزسازی تغییرات کاربریها، به کمک سه دوره از تصاویر ماهواره لندست مربوط به سالهای ۱۳۸۳، ۱۳۹۲ و ۱۴۰۱ انجام شد و نقشه های پوشش اراضی جداگانهای با استفاده از الگوریتم طبقه بندی حداکثر احتمال برای هر سال تهیه شد. برای ارزیابی دقت مدل استفاده شده در این مقاله ابتدا اقدام به ارزیابی خروجی مدل با نقشه تهیه شده سال ۱۴۰۱ گردید. صحت مدل CA-MARKOV حدود ۸۴ درصد محاسبه گردید و سپس با استفاده از تصاویر سالهای ۱۳۹۳ و ۱۴۰۱ نسبت به پیشبینی برای سال ۱۴۱۰ اقدام گردید. طبق برآورد صورت گرفته شهر خاش برای سال ۱۴۱۰ مساحت اراضی شهری وساخته شده روند افزایشی خواهد داشت. همچنین در این مدت از مساحت اراضی کشاورزی و مرتعی کاسته خواهد شد و اراضی بایر افزایش پیدا میکنند.. پیشنهاد میشود با توجه به کاهش مساحت اراضی کشاورزی و مراتع و جلوگیری از بین رفتن این اراضی، مدیران بر اساس نقشه های کاربری حال حاضر و نقشه های پیش بینی شده اقدام به اجرای طرحهای مناسب با رویکرد حفظ منابع طبیعی و کشاورزی نمایند.

کلیدواژه ها

سلول خودکار، زنجیره مارکوف، خاش، حداکثر احتمال، تصاویر ماهواره ای، پیش بینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.