پتانسیل سنجی و برآورد مشخصه های نیروی باد برای تولید انرژی (ایستگاه های همدیدی استان مازندران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و مطالعات محیطی، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_GESI-11-43_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه بایرام وند

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

صدرالدین متولی

دانشیار، گروه جغرافیا، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

غلامرضا جانباز قبادی

استادیار، گروه جغرافیا، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

خه بات درفشی

استادیار ژئومورفولوژی، گروه میراث طبیعی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تهران، ایران

چکیده

استان مازندران در سال های اخیر نیاز بیش تری به انرژی پیدا کرده است. با توجه به قابلیت های این استان در تولید انرژی های نوین، شناخت پتانسیل های تولید انرژی پاک و مصرف آن، به خصوص انرژی بادی، بایستی در اولویت برنامه های مسئولان و پژوهشگران قرار گیرد. در پژوهش حاضر، به منظور برآورد اولیه انرژی قابل حصول از جریان باد در استان مازندران و قابلیت سنجی فضایی انرژی بادی ، محاسبات لازم بر روی اطلاعات سمت و سرعت باد در یک بازه زمانی ۱۲ ساله انجام گردید. برای جمع آوری داده های روزانه سرعت و جهت وزش باد، آمار ۱۵ ایستگاه سینوپتیک در ارتفاع ۱۰ متری مورد استفاده قرار گرفت. پس از محاسبه مشخصه های باد در ایستگاه های هواشناسی، با استفاده از درون یابی در ArcGIS، لایه های هر کدام از آن ها تهیه شد. نقشه پهنه بندی سرعت باد ارتفاع ۵۰ متری، بیان گر آن است که در بین ایستگاه های مطالعاتی، ایستگاه بلده با میانگین ماهانه سرعت باد ۹۸/۵ متر بر ثانیه در ارتفاع ۵۰ متری، از حداکثر سرعت باد ۷۸/۷ متر بر ثانیه در ماه جولای برخوردار است. این ایستگاه، با میانگین سالانه قدرت باد ۴/۵۸ کیلووات، میزان انرژی الکتریکی تولیدی سالانه حدود ۵۱۱۴۵۲ کیلووات ساعت در سال و ظرفیت شبکه ۷/۱۷ درصد، بالاترین مقدار انرژی الکتریکی خروجی را در استان دارد.

کلیدواژه ها

استان مازندران, اقتصاد مقاومتی, انرژی پاک, توربین بادی, چگالی توان باد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.