تغییرات فصلی شوری خاک و عیین بهترین برنامه ریزی آبشویی در کشت نیشکر به کمک مدل saltmed

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دهمین سمینار آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI10_141
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده کریمی ماسوله

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه شهید چمران اهواز

عبد علی ناصری

دانشیار دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالرحیم هوشمند

استادیار دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سیروس جعفری

استادیار دانشکده کشاورزی گروه خاکشناسی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیع

چکیده

برای انجام کشاورزی پایدار و جلوگیری از تخریب اراضی در اثر شوری، بیلان شوری خاک در هر دوره کشت باید برابر صفر باشد. رعایت این مسئله در شرایط استفاده از خاک و یا آب شور اهمیت بسیاری دارد. از طرف دیگر مسائل اقتصادی ایجاب می کند که بیشترین محصول ممکن برداشت گردد. در تقابل این دو مسئله و با در نظر گرفتن شوری خاک، شوری آب، آستانه کاهش محصول گیاه، شرایط آب و هوایی و بارندگی ها و ... بهترین برنامه آبیاری آن است که در فصل کشت بیشترین محصول را تامین نماید و در فصل غیر کشت بتواند میزان شوری خاک را به حد آغازین فصل کشت قبل برساند. اثرات متقابل و پیچیده پارامترهای مختلف آب و خاک و گیاه و پارامترهای اقتصادی بررسی مسئله را دشوارتر می سازد. لذا استفاده از مدل های کامپیوتری می تواند کمک بسیاری به انجام برنامه ریزی مورد نظر بنماید. در این تحقیق از مدل کامپیوتری saltmed برای بررسی شرایط مختلف آبشویی مزارع نیشکر در کشت و صنعت فارابی و در فاصله سال های 1381 تا 1384 استفاده گردید و نمودارهای شوری خاک برای مقادیر مختلف آب و تکرارهای مختلف آبشویی تهیه گردید تا به کمک آن ها بهترین برنامه ریزی برای آبشویی خاک پیشنهاد گردد. نتایج بدست آمده تفاوت حجم آب مصرفی در حالت های مختلف را به صورت نمودار و توابع مختلف نشان داد. همچنین بر اساس این نمودارها و توابع می توان تحلیل های اقتصادی را نیز برای حالت های در نظر گرفته شده ارائه نمود.

کلیدواژه ها

شوری، آبشویی، برنامه ریزی آبیاری، نیشکر، saltmed

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.