ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد لوبیاسبز و فلفل دلمهای تحت نظامهای کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-12-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کوچکی

دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد حسن هاتفی فرجیان

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به­منظور بررسی تاثیر آرایش­های کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی لوبیاسبز با فلفل دلمه­ای بر عملکرد و اجزای عملکرد این دو گونه، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آرایش­های جایگزینی ۲۵ درصد لوبیاسبز+۷۵ درصد فلفل دلمه­ای و ۵۰ درصد لوبیاسبز+۵۰ درصد فلفل دلمه­ای، آرایش­های افزایشی ۲۰ درصد لوبیاسبز+۱۰۰ درصد فلفل دلمه­ای و ۴۰ درصد لوبیاسبز+۱۰۰ درصد فلفل دلمه­ای و کشت خالص هر دو گونه بود. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد نیام سبز و وزن خشک بوته لوبیاسبز برای کشت خالص به­ترتیب معادل ۷/۵۷۹۲۱ و ۰۳/۱۰۵۱ کیلوگرم در هکتار و کمترین مقادیر در آرایش کشت مخلوط افزایشی ۲۰ درصد لوبیاسبز+۱۰۰درصد فلفل دلمه­ای به­ترتیب معادل ۵/۱۱۲۵۲ و ۸/۵۲۵ کیلوگرم در هکتار بود. همچنین، بالاترین عملکرد میوه فلفل دلمه­ای در کشت خالص و بالاترین وزن خشک بوته فلفل دلمه­ای برای آرایش کشت مخلوط جایگزینی ۷۵درصد فلفل دلمه­ای+۲۵ درصد لوبیاسبز به­ترتیب معادل ۷/۳۲۷۶۶ و ۶/۷۸۱۶ کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد میوه فلفل دلمه­ای در آرایش­های کشت مخلوط جایگزینی ۵۰ درصد فلفل دلمه­ای+۵۰ درصد لوبیاسبز و افزایشی ۱۰۰درصد فلفل دلمه­ای+۲۰ درصد لوبیاسبز به­ترتیب با ۳/۲۱۱۸۳ و ۲۱۸۸۶ کیلوگرم در هکتار و کمترین وزن خشک بوته فلفل دلمه­ای برای آرایش کشت مخلوط جایگزینی ۵۰ درصد فلفل دلمه­ای+۵۰ درصد لوبیاسبز با ۳/۳۵۳۳ کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. در نهایت بیشترین مقدار نسبت برابری زمین کلی (به­ترتیب ۲۸/۱ و ۲۵/۱) از آرایش­های کشت مخلوط افزایشی ۴۰ درصد لوبیاسبز+۱۰۰ درصد فلفل دلمه­ای و جایگزینی ۵۰ درصد لوبیاسبز+۵۰ درصد فلفل دلمه­ای به­دست آمد. بدین منظور می­توان از گیاهان خانواده بقولات در جهت افزایش حاصلخیزی خاک و عملکرد محصولات کشاورزی به­خصوص سبزیجات و صیفی­جات بهره برد.

کلیدواژه ها

تثبیت زیستی نیتروژن, عملکرد میوه, عملکرد نیام سبز, نسبت برابری زمین, وزن خشک بوته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.