بررسی بهره وری آب آبیاری سویا در مزارع استان گلستان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 16، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IDJ-16-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 292
نویسندگان
استاد بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان، ایران
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
استاد گروه بخش تحقیقات آبیاری و زهکشی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف اندازه گیری آب مصرفی و بهره وری آب تحت مدیریت زارعین در ۴۴ مزرعه سویا ( ۳۷ مزرعه آبی و ۷ مزرعه دیم) در سه منطقه گرگان، علی آباد و کردکوی-بندرگز در استان گلستان در سال ۱۳۹۹ اجرا شد. خواص فیزکو شیمیایی خاک و آب، روش آبیاری، میزان آبیاری و مشخصات زراعی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مناطق گرگان، علی آباد و کردکوی-بندرگز به ترتیب ۱۳ %، ۷ % و ۲۸ % اراضی به صورت بارانی آبیاری شدند و بقیه به صورت سطحی بود. مقدار آب ورودی به مزرعه در روش سطحی با استفاده از فلوم و در روش بارانی با دبی سنج اندازه گیری شد و با نیاز آبی سویا مقایسه شد. نتایج نشان داد که نیاز آبی خالص سویا در سال ۱۳۹۹ در کشت بهاره برای شهرهای گرگان، علی آباد و کردکوی-بندرگز به ترتیب برابر ۵۹۳، ۴۳۵ و ۵۱۶ و برای کشت تابستانه برابر با ۵۲۵، ۳۹۸ و ۴۸۶ میلی متر بود که نسبت به مقادیر بلندمدت برای کشت های بهاره و تابستان به ترتیب ۲۵ و ۲۲ درصد و نسبت به سند ملی ۴۵ و ۶۴ درصد افزایش داشت. میانگین مقدار آب آبیاری ورودی به مزارع سویا در سال زراعی ۹۹ در مناطق گرگان، علی آباد و کردکوی-بندرگز به ترتیب ۴۴۶۰، ۴۶۲۰ و۱۵۰۰ مترمکعب در هکتار بود و در این مناطق به ترتیب ۸۰ %، ۴۵ % و ۱۰۰ % زارعین کم آبیاری انجام دادند. در سال زراعی موردنظر سهم بارش در تامین نیاز آبی اراضی تحت آبیاری سویا در مناطق گرگان، علی آباد و کردکوی–بندرگز در اراضی آبی به ترتیب ۲۰، ۲۱ و ۳۳ درصد بود. متوسط بهره وری آب کاربردی سویا در گرگان و علی آباد ۴۶/۰ و ۵۱/۰ کیلوگرم بر مترمکعب و در کردکوی-بندرگز در اراضی آبی ۶/۱ و در اراضی دیم ۹/۲ کیلوگرم بر مترمکعب بود. میانگین بهره وری آب آبیاری در روش بارانی نیز ۴۵/۱ کیلوگرم بر مترمکعب بود که ۵۶% بیشتر از روش سطحی بود.کلیدواژه ها
بهره وری آب, سویا, گلستان, نیاز آبی, مدیریت آبیاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.