نقش برنامه های جانبی کتابخوان بر آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه دانش آموزان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBLIJ-27-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز سهیلی

payame Noor University

زهرا سلگی

payame Noor University

زیبا میمنت آبادی

payame Noor University

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش برنامه­ های جانبی کتاب خوان (نشست کتاب خوان، نشست مدرسه ­ای و جمع خوانی) بر آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه (مطالعه کلی، مطالعه حمایتی و حل مسئله) دانش ­آموزان مقطع متوسطه شهر صحنه انجام شد. روش: پژوهش حاضر مطالعه ­ای شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش ­آزمون-پس­ آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش ­آموزان دختر مقطع متوسطه (پایه اول تا چهارم) در شهرستان صحنه در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۷ بودند. ابزار جمع ­آوری داده­ ها پرسش نامه استاندارد آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه مختاری و ریچارد (۲۰۰۲) بود. یافته­ ها: یافته ­های پژوهش نشان داد که در گروه نشست کتاب خوان، میانگین نمره آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه در کل و مولفه های آن بعد از مداخله نسبت به قبل از آن افزایشی معنادار دارد (۰۵/۰P< ). در گروه نشست مدرسه ای، میانگین نمره آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه در کل و مولفه های آن در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی معنادار ندارد (۰۵/۰P> ). در گروه جمع خوانی نیز میانگین نمره آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه در کل و مولفه های آن بعد از مداخله نسبت به قبل از آن افزایشی معنادار یافته است. (۰۵/۰P< ). همچنین، یافته ها نشان دادند که هر دو روش گروه نشست کتاب خوان و گروه جمع خوانی بر مولفه های مطالعه کلی، مطالعه حمایتی و حل مسئله تاثیر مثبت معناداری دارند. اصالت/ارزش: برنامه­ های جانبی نشست کتاب خوان و جمع خوانی می ­توانند آگاهی فراشناختی دانش ­آموزان از راهبردهای مطالعه را اثربخش تر و کارآمدتر سازند. با توجه به اینکه برنامه ­های جانبی کتاب خوان در مراکز آموزشی (در همه سطوح) قابل اجرا و آموزش هستند، نهادهای آموزشی و فرهنگی کشور باید برنامه­ریزی دقیق و منسجمی در این زمینه داشته باشند.  

کلیدواژه ها

Additional book reading programs, Reading sessions, School sessions, Group reading, Metacognitive awareness of study strategies, Public libraries, برنامه ­های جانبی کتابخانه, نشست کتاب خوان, نشست مدرسه­ ای, جمع خوانی, آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه, کتابخانه­ های عمومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.