فراهمی فسفر در یک خاک غنی شده با پودر استخوان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-23-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین قربان زاده

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، علوم خاک

غلامحسین حق نیا

استاد دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، علوم خاک

امیر لکزیان

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، علوم خاک

امیر فتوت

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، علوم خاک

چکیده

پودر استخوان دارای مقدار زیادی فسفر است که می تواند تا اندازه ای نیاز غذایی گیاهان به فسفر را تامین کند. از این رو به منظور بررسی توان پودر استخوان در آزادسازی فسفر وتاثیر آن بر رشد گیاه ذرت، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با ۶ تیمار شامل دو سطح از پودر استخوان (۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار)و دو سطح از پودر استخوان اسیدی شده (۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار)، سوپر فسفات تریپل (۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) و شاهد با ۳ تکرار در شرایط آزمایشگاه و گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که آزادسازی فسفر فراهم در تیمارهای دارای پودر استخوان با تاخیر زمانی یک ماه نسبت به تیمار سوپر فسفات صورت گرفت و اسیدی کردن پودر استخوان منجر به تسریع و افزایش آزادسازی فسفر گردید. نتایج حاصل از کاشت گیاه ذرت حاکی از آن بود که اسیدی کردن پودر استخوان منجر به افزایش غلظت فسفر در اندام هوایی گیاه  نشد ولی وزن خشک اندام هوایی و مقدار جذب فسفر به وسیله گیاه در تیمارهای پودر استخوان اسیدی شده نسبت به تیمارهای پودر استخوان اسیدی نشده افزایش معنی داری را نشان داد. افزون بر آن تفاوت وزن خشک اندام هوایی در تیمارهای پودر استخوان اسیدی و کود سوپر فسفات از نظر آماری معنی دار نبود.

کلیدواژه ها

پودر استخوان, آزادسازی, فراهمی فسفر, ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.