بررسی اهتمام قانون گذار به جوان سازی جمعیت از دریچه فلسفه حقوق کیفری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO11_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد اولادشنبه

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرمشناسی، دانشگاه تهران، فارابی، قم، ایران

چکیده

وجود جمعیت جوان و آماده ی فعالیت اجتماعی در تمام جهان مورد مطالبه است و در ایران نیز پس از آنکه کاهش جمعیت به صورت زنگ خطر به صدا در آمده، توجه به این موضوع مورد اهمیت قرار گرفته است. در این راستا از جمله قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت مورد تصویب قرار گرفته است. مقررات این قانون از جهات گوناگونی با واکنش مواجه شده که در این پژوهش واکاوی از منظر فلسفه حقوق کیفری مورد نظر است. از آنجا که در این قانون علاوه بر تلاش در جهت ایجاد مشوق ها، اقدام به جرم انگاری صورت گرفته است، این امر که با چه دیدگاهی به جرم و مجازات از یک سو و به انسان و تربیت او از سوی دیگر نگریسته شده واجد اهمیت است و لذا هدف آن است که زمینه هایی که موجب می شود حاکمیت در اعمال اراده ی خود برای افزایش جمعیت به سمت استفاده از ابزار کیفری سوق پیدا کند شناخته شود. مبتنی بر روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای برای بررسی بهتر موضوع اقدام شده است. از منظر فلسفه حقوق کیفری باید حرکت به سمت مجازات را در قالب های مختلفی مانند سیاست، اخلاق و اقتصاد مطالعه نمود و در مجموع به نظر می رسد جعل مجازات برای رفتارهایی از شهروندان که در گذشته در دایره ی اباحه قرار داشته اند نمی تواند لزوما منتهی به اهداف مورد نظر شود و جرم انگاری در قانونی که به دنبال ایجاد فرهنگ خاصی در جامعه برای افزایش جمعیت است، می تواند ناشی از بدبینی به شهروندان باشد که آنان را از درک ضرورت های مورد نیاز جامعه دور پنداشته یا اینکه تصور شود با اعمال خشونت می توان امری که خلاف اخلاق معرفی شده را سرکوب نمود. با نگاه به گذشته می توان گفت در جهت فرهنگ سازی، تاثیر ابزار کیفری به عنوان آخرین راهکار نیز مورد تردید است.

کلیدواژه ها

جوانی جمعیت، فلسفه حقوق کیفری، کیفرگرایی، سقط جنین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.