شبیه سازی سامانه های جمع آوری سیلاب شهری و برآورد خسارت سیل در مناطق شهری (منطقه مورد مطالعه: رودخانه چیتگر، تهران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC12_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید علیمحمدی

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی

زهره حسین پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران، آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی

معصومه بهروز

دکتری مهندسی عمران، مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

در بسیاری از شهرهای ایران، سیلاب شهری و سیستم کنترل سیل هنوز به عنوان یک مساله مهم در طراحی بافت شهری در نظر گرفته نشده و مشکلات ناشی از آن به وضوح در سطح شهرها دیده می شود. خطر سیلاب شهری و عواقب نامطلوب آن از یک سو و پیچیدگی بالقوه موجود در سیستم زهکشی و جمع آوری سیلاب از سوی دیگر، لزوم بازنگری و بهسازی این سامانه ها را بیشتر نمایان ساخته است. برای کنترل و مدیریت سیلاب شهری، استخراج پهنه های خطر سیلاب شهری و تحلیل آسیب پذیری دارایی ها و زیرساخت های شهری در معرض خطر ضروری است. دستیابی به این اطلاعات نیازمند بکارگیری مدل های هیدرولوژیکی و هیدرولیکی و آنالیز خسارات وارد بر تاسیسات و کاربری های مختلف شهری است تا در مراحل بعد بتوان با تحلیل میزان خسارات وارده بر هر یک از کاربری های مختلف، طرح های مختلف سیستم کنترل سیلاب را ارزیابی نموده و طرح پیشنهادی جهت کاهش خسارت سیلاب را ارائه نمود. در این تحقیق از مدل شبیه ساز هیدرولیکی HEC-RAS برای شبیه سازی دو بعدی دوره بازگشت طرح ( ۱۰۰ ساله) و پهنه بندی سیلاب برای این دوره بازگشت استفاده شده و سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS برای ارتباط سیل زدگی و مناطق زیر آب رفته و تفکیک مناطق کاربری های سیل خیز، بکار رفته است. در این مقاله، مطالعات بر روی سیلاب شهری رودخانه چیتگر واقع در شهر تهران می باشد، همچنین به کمک نرم افزار HEC-RAS دو بعدی پهنه سیلاب دوره بازگشت طرح در منطقه بدست آورده شد و با استفاده از GIS کاربری اراضی زیر آب رفته مشخص و تهیه شده و با توجه به اطلاعات خروجی از مدل شبیه ساز (عمق سیل در هر کاربری)، میزان خسارت وارد شده بر محتویات و ساختمان هر کاربری ها بدست آورده شد.

کلیدواژه ها

شبیه سازی، سیلاب شهری، عمق سیلاب، کاربری اراضی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.