ارزیابی اثرات ساماندهی رودخانه کارون بر مشخصات هیدرولیک جریان ( مطالعه موردی: محدوده شهری اهواز)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC12_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان کردانی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی آب منابع آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

علی محمد آخوند علی

استاد تمام، گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سمانه عبدویس

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

شناخت رفتار رودخانه و اقدامات مهندسی به جا و انجام فعالیت های سازگار با طبیعت رودخانه، همواره دغدغه ی مهندسین این رشته بوده است. از طرفی پیش بینی رفتار هیدرولیکی رودخانه در مقابل سیلاب های احتمالی جهت کاهش خسارت واردشده به مزارع و شهرها و یا تاسیسات در حال ساخت در اطراف رودخانه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار هست. شناخت ویژگی های رودخانه که به شناخت رفتار رودخانه ها در محدوده های زمانی و مکانی منجر می شود اهمیت ویژه ای در توسعه ی مدل های مفهومی در ارتباط با محیط های رودخانه ای دارد. برای این منظور سناریو تعمیق رودخانه در محدوده اهواز شبیه سازی و مدل HEC-RAS بر مسیر مذکور به ازای سیلاب ها با دوره بازگشت های مختلف اجرا شد. نتایج صحت سنجی شهری ناش ساتکلیف برای تراز سطح آب در محدوده موردمطالعه، بیش از ۰/۹۹ تعیین گردید که نشان دهنده دقت بالای این رو در شبیه سازی جریان رودخانه کارون می باشد. پس از تعیین مشخصه های جریان هیدرولوژیکی با احتمال وقوع بالا، با کمک نرم افزار HEC-RAS اقدام به شبیه سازی کانال لایروبی در محدوده مورد مطالعه شد. نتایج نشان داد که با حذف کامل جزایر رسوبی تراز سطح آب به طور میانگین ۵ ۰.۰ متر کاهش پیدا می کند و توانایی عبور دبی های بالاتر از ۳۰۰۰ متر مکعب بر ثانیه را ندارد. لذا نیاز هست که با افزایش بازه کانال لایروبی و ایجاد سازه های کنترل سیلاب در محدوده رودخانه ظرفیت آبگذری رودخانه کارون را تا حد قابل قبولی افزایش داد.

کلیدواژه ها

ساماندهی، مدل HEC-RAS ، ضریب نا ساتکلیف، رودخانه کارون، شبیه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.