تعیین میزان رضایت مندی در حالات چهره به کمک شبکه ی عصبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله ی مهندسی مکانیک شریف، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJME-37-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان تمنایی

دانشکده ی مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی شریف

علی مقداری

دانشکده ی مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی شریف

مینو عالمی

دانشکده ی علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد تهران غرب

چکیده

امروزه ربات ها نقش مهمی در زندگی روزانه ی افراد کم توان و ناتوان و حتی انسان های عادی ایفا می کنند به نحوی که تقریبا در تمامی حوزه های درمانی و کمک درمانی، آموزشی و توان بخشی، بازی و سرگرمی شاهد حضور انواع و اقسام ربات های اجتماعی هستیم. یکی از معضلاتی که ممکن است در تعاملات بین انسان و ربات وجود داشته باشد، عدم درک متقابل عاطفی است؛ بدین معنا که معمولا ربات هیچ درک عاطفی از حالات روحی انسان ندارد و گاها به همین دلیل، کیفیت تعاملات کاهش می یابد. شاید بتوان درک میزان رضایت مندی افراد را به عنوان یک پارامتر اصلی در تعاملات بین انسان و ربات در نظر گرفت؛ بدین معنا که همواره ایجاد تعامل مناسب باعث افزایش میزان رضایت مندی در انسان می شود و از طرفی دیگر افراد با ابراز نارضایتی می توانند عدم تمایل خود را برای تداوم یک تعامل بیان کنند. از این رو سعی شده است در این نوشتار با استفاده از مدل شبکه ی عصبی پیچشی میزان رضایت مندی فرد در هنگام مواجهه با یک سناریوی از پیش تعیین شده بررسی شود. برخلاف تحقیقات متعدد و ارزشمندی که با استفاده از شبکه ی عصبی عمیق به دنبال تشخیص حالت چهره هستند و از تصویر خام فرد به عنوان ورودی شبکه استفاده می کنند، در این جا از بردار هیستوگرام شیب های جهت دار چهره به عنوان بردار مشخصه ی توصیف کننده ی میزان رضایت مندی و از یک مدل شبکه ی عصبی کوچک به عنوان رده بند استفاده شده است. مدل به دست آمده علاوه بر قدرت تشخیص میزان رضایت مندی و قابلیت تعمیم بالا، قابلیت تشخیص عواطف منفی را نیز دارد. کوچک بودن و هزینه ی پایین پردازش دو عنصر بسیار مهم در کارایی سیستم های منفک است که به عنوان دو قید اساسی در مدل لحاظ شده است؛ گاهی برای رسیدن به این دو مهم از پارامترهای دیگر چشم پوشی شده است.

کلیدواژه ها

میزان بروز رضایت مندی, شبکه ی عصبی, ربات اجتماعی, حالت چهره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.