بررسی وضعیت پسماند جامد خطرناک صنایع شهرستان دشتستان از نقطه نظر زیست محیطی با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS )

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH11_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 774
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه روانی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی ایران

میترا غلامی

دکترای بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی

جواد رشیدی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان بوشهر

احمد عامری

دکترای بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی

چکیده

توسعه جوامع و غرق شدن در زندگی صنعتی، تبعات منفی را برای محیط زیست و سلامت انسان در پی داشته که در صورت عدم توجه به پیامد های آن، قطعا در آینده ای نه چندان دور با بحران لاینحل زیست محیطی و در عین حال، تهدید حیات بشریت مواجه خواهیم شد. پسماند به مواد جامد، مایع و گاز (غیر از فاضلاب )گفته می شود که به طور مستقیم یا غیر مستقیم حاصل از فعالیت انسان بوده و از نظر تولید کننده زائد تلقی می شود در یک سیستم جغرافیایی امکان پیوند میان مجموعه های گوناگونی از اطلاعات جغرافیایی با اهداف مختلف تحلیلی که به طور همزمان با یکدیگر وابستگی مکانی و توصیفی دارند، وجود دارد. GIS پلی بین پایگاه داده های منابع و مدیریت است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت صنایع شهرستان دشتستان و تعیین میزان و نوع آلاینده های جامدی است که صنایع مذکور وارد محیط زیست می کنند و استفاده از اطلاعات حاصله جهت شناخت بیشتر وضعیت استقرار صنایع و پسماندهای تولیدی آنها در این شهرستان می باشد. در این تحقیق بر اساس نمونه برداری سهل و آسان 8 صنعت در شهرستان مورد بررسی و ارزیابی واقع گردید. سپس نقشه های با مقیاس 1/25000 تهیه و با استفاده ازدستگاه GPS و اطلاعات صنایع، موقعیت مکانی صنایع برداشت شد. در ادامه اطلاعات مرحله قبل به سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS منتقل گردید. یافته ها نشان از تعیین نقشه پراکنش صنایع و بررسی آنها از نظر موقعیت مکانی با توجه به استاندارد های محیط زیست و کدهای مربوط به هر صنعت می باشد. صنایع مذکور از نظر نحوه تولید و جمع آوری و انتقال پسماندهای جامد نیز مورد بررسی واقع گردیدندکه از این میاندر حدود 174/5 تن در سال کل زائدات جامد تولیدی می باشد که 99/1% آن پس از ذخیره و دپوی موقت بصورت روزانه، ماهیانه یا فصلی بازیافت می شود. بر اساس این تحقیق مشخص گردید که 62/5% از صنایع مورد مطالعه در مکان مناسب و منطبق با معیارهای اداره کل محیط زیست مستقر شده اند. با در نظر گرفتن تمامی شرایط در کل، محل استقرار صنایع در شهرستان مناسب بوده اما به استثنای ضعف موجود در شاخص فاصله از مرکز مسکونی و مرکز آموزشی در چند صنعت، می بایست نسبت به آلودگی احتمالی این مناطق توجه گردد. در زمینه دفع مواد زاید تولیدی نیز در کل شرایط صنایع مطلوب بود.

کلیدواژه ها

صنایع، پسماند جامد ، GI S، شهرستان دشتستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.