وارون سازی زمان سیر امواج لرزه ای برای محاسبه سرعت موج تراکمی در توموگرافی لرزه ای بین چاهی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دومین همایش ملی پردازش سیگنال و تصویر در ژئوفیزیک
- کد COI اختصاصی: GEOSIG02_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 300
نویسندگان
دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند
دانشیار دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند
دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند
دانشیار دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی سهند
چکیده
روش توموگرافی لرزه ای بین چاهی روشی مهم برای دستیابی به توزیع سرعت موج تراکمی در سازندهای زیر سطحی می باشد. یکی از مهم ترین دلایل استفاده از توموگرافی لرزه ای قابلیت ثبت امواج فرکانس بالا در این روش می باشد که می توان تصاویر با وضوح بالا را تهیه نمود. در این پژوهش کارایی توموگرافی لرزه ای برای دو مدل مصنوعی بررسی گردید. برای مدل سازی مستقیم توموگرافی لرزه ای و محاسبه زمان سیر امواج از روش Fast Marching Method (FMM) ، و برای وارون سازی زمان سیر از الگوریتم گاوس-نیوتن جهت محاسبه سرعت موج تراکمی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که این دو روش در شبیه سازی لرزه ای موثر می باشد و در نتایج وارون به خوبی مدل اصلی بازسازی شده است و قسمت های مختلف مدل قابل تفکیک هستند. الگوریتم وارون سازی گاوس- نیوتن در طی تکرارهای مختلف میزان خطا را کمینه کرده و به پایداری مطلوبی رسیده است. پوشش امواج لرزه ای در محیط مورد مطالعه نیز مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده گردید که تراکم امواج لرزه ای در محیط های پرسرعت بیشتر و در محیط های کم سرعت کمتر است که مطابق با واقعیت می باشد.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- جایگاه دانش سنتی در پیش بینی اثرات تغییرات اقلیمی و مواجهه با آن
- Assessing Slope Stability using Geoelectrical Method: A Case Study
- Unveiling Rock Brittleness for Mine Exploration: The Potential of Non-Destructive Seismic Methods
- Time-Domain Induced Polarization Tomography Inversion
- Innovative passive microseismic methods in oil and gas industry
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.