ارتباط کمیت و کیفیت آب زیرزمینی با تغییرات آب و هوایی و نحوه بهره برداری در محدوده مطالعاتی نمدان واقع در استان فارس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت کیفیت آب و سومین همایش ملی مدیریت مصرف آب
  • کد COI اختصاصی: IWWA03_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین صادقی جهانی

دانشجو کارشناسی ارشد منابع آب، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس

حامد کتابچی

دانشیار گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس

حسین شفیع زاده مقدم

استادیار گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان واقع شده و همواره با تنشهای آبی روبهرو بوده است. در سالیان اخیر با افزایش جمعیت، رشد تقاضا برای آب و کاهش بارندگیها، این تنشها همواره تشدید شده است. دیدگاه های متعددی در خصوص علل بروز این بحرانها ارائه شده است. یک دیدگاه، منشا تنش را در کاهش بارندگیها و دیدگاه دیگر در عدم مدیریت صحیح مصرف منابع آبی میداند. در این مطالعه با بررسی مقایسهمحور سریهای زمانی هیدروگراف آبخوان و سری زمانی شوری آب زیرزمینی با متغیر اقلیمی بارش و همچنین با متغیرهای انسان محور شامل تغییرات سطح زیر کشت آبی، دیم و باغی، به تحلیل مشکلات آبخوان در محدوده مطالعاتی نمدان واقع در استان فارس پرداخته میشود. نتایج نشان داد با وجود وابستگی زیاد تراز آب زیرزمینی به بارش باران، عدم مدیریت صحیح مصرف منابع موجود در منطقه، باعث شده که مصرف کنندگان آب در منطقه، در مواقع ترسالی به جای برنامه ریزی برای ترمیم کمبود منابع آب، مزارع دیم را به مزارع دارای کشت آبی اختصاص دهند و در نتیجه نتوانند از بارش مازاد در سالهای پرآبی برای بهبود شرایط آبخوان و برای استفاده درسالهای کم آبی بهره ببرند. همچنین تاثیر مستقیم و غیرمستقیم افزایش سطوح زیر کشت در شورتر شدن آب زیرزمینی و روند منفی آن در طول دوره زمانی مورد بررسی مشاهده شد.

کلیدواژه ها

تنش آبی، بارش، کیفیت آب، کشت آبی و دیم، هیدروگراف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.