بررسی تغییرات درصد پوشش گیاهی مراتع با استفاده از تصاویر ماهواره ای در منطقه سمیرم اصفهان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-3-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه جباری

Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

سید جمال الدین خواجه الدین

Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

رضا جعفری

Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

سعید سلطانی

Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات درصد پوشش گیاهی مراتع با استفاده از داده های ماهواره ای منطقه سمیرم استان اصفهان، می باشد. این مطالعه در سال های: ۱۳۸۳ به عنوان یک سال تر و ۱۳۸۸ به عنوان یک سال خشک انجام گرفت. تصاویر سنجنده های WiFS و AWiFS به ترتیب برای سال های ۱۳۸۳ و ۱۳۸۸ به کار گرفته شد و درصد پوشش گیاهی هر دو سال به طور همزمان اندازه گیری شد. جهت رسیدن به هدف مطالعه ابتدا با استفاده از فاکتور های محیطی از قبیل ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت شیب منطقه و فاکتورهای اقلیمی و شاخص های گیاهی استخراج شده از داده های ماهواره ای یک معادله رگرسیونی چند متغیره با استفاده از روش رگرسیون گام به گام تهیه شد. پس از به دست آوردن مدل رگرسیونی هر سال، براساس مدل ها و اعمال ضرایب رگرسیونی روی متغیرهای آن نقشه درصد پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعاتی ترسیم گردید. سپس با انجام روش طبقه بندی مجدد کاربری مرتع از سایر کاربری ها جدا شد. به منظور تفسیر بهتر نقشه پوشش گیاهی، تفکیک طبقات پوشش گیاهی مراتع با روش تفکیک تاری انجام شد و با به کار گرفتن حدود آستانه مناسب پوشش گیاهی ۲۰-۰، ۳۰-۲۰ و ۴۰-۳۰ درصد از یکدیگر تفکیک گردیدند. نتایج نشان داد که تغییرات طبقات پوشش گیاهی با هم مرتبط می باشد و کاهش مساحت در یک طبقه موجب افزایش مساحت در طبقات دیگر می شود. هم چنین مشخص شد طبقه ۴۰-۳۰ و ۳۰-۲۰ درصد به ترتیب بیشترین تغییرات را به خود اختصاص می دهند و افزایش مساحت طبقه ۲۰-۰ درصد منجر به کاهش مساحت دو طبقه دیگر می شود.

کلیدواژه ها

Percentage vegetation cover, Satellite data, Semirom, WiFS, AWiFS., درصد پوشش گیاهی, تصاویر ماهواره ای, سمیرم, WiFS وAWiFS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.