تحلیل ساختاری منطقه کوهستانی خرانق، شمال باختری بلوک یزد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی زیست شناسی و علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: BIOLOGY04_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا افخمی اردکانی

دانشجوی دکترا، دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد ایران

فرزین قائمی

دانشیار دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد ایران

فریبا کارگران بافقی

استادیار دانشکده علوم پایه گروه زمین شناسی دانشگاه یزد ایران

چکیده

منطقه مورد مطالعه از نظر ریخت ساختاری در پهنه ساختاری ایران مرکزی،در شمال خاوری ریزپهنه ساختاری بلوک یزد بین دو گسل فعال دهشیر (در جنوب و جنوب غرب) و پشت بادام (در حاشیه شمال شرق منطقه) واقع شده است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه مورد مطالعه پالئوزوئیک، مزوزئیک و سنوزئیک است.سازندهای پالئوزوئیک تنها تنها در بخشی از منطقه رخنمون یافته دارند. اکثریت رخنمون های سنگی موجود در منطقه مربوط به واحدهای سنگی مزوزوئیک(سازندهای نایبند و شمشک) هستند. واحدهای سنوزئویک در منطقه شامل کنگلومرا وسنگ آهک است از نظر ساختاری شامل دو گسل امتداد لغو اصلی انار و خرانق با مولفه راست لغز می باشد. گسل انار با روند شمال شمال غرب و جنوب جنوب شرق و شیب نزدیک به قائم با طول باغل بر ۱۰۰ کیلومتر با چندین انشعاب با فاصله نزدیک سرتاسر رشته کوه خرانق را برش داده است. گسل خرانق با روند شمالی جنوبی با طول معادل ۶۲ کیلومتر در شرق منطقه کوهستانی خرانق قرار گرفته است. ۹۶ صفحه گسلی در واحدهای سنگی دونین، تریاسیک - ژوراسیک و کرتاسه در طول بخش شمالی امتداد زون گسلی اناردر منطقه کوهستانی خرانق اندازه گسری شد. گسل های منطقه در دو گروه امتداد لغز ورانندگی قرار می گیرد. گروه اول شامل گسل های اصلی با روند N۱۵-۳۰ وشیب نزدیکبه قائم روندی تقریبا مشابه با گسل انار را دارند. گروه دوم راندگی هایی با روند N۷۵-۹۵ عمود بر زون گسلی اناراست. تکوین ساختاری منطقه کوهستانی خرانق در دومرحله انجام شده است. مرحله اول جهت گیری تنش فشاری به صورت عمود بر گسل انار بوده است که سبب تشکیل راندگی ها شده است مرحله دوم دگرریختی به صورت برش ساده بوده است که سبب تشکیل گسل های امتداد لغز وشکستگی های کششی شده است.

کلیدواژه ها

تحلیل ساختاری، گسل انار، بلوک یزد، ایران مرکزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.