بررسی سبک در دیوان سهائی کرمانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF05_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین امیری زگلوجه

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دبیر آموزش و پرورش

اصغر عبادی

کارشناسی ارشد مشاوره مدرسه، دبیر آموزش و پرورش

چکیده

دوران بازگشت ادبی از نیمهی دوم قرن دوازدهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری، تقریبا از سقوط صفویه آغاز شده و تا ظهور مشروطه ادامه داشته است. یکی از شاعران این دوره سهائی کرمانی است، وی اگر چه در دوران خود از مقام ویژهای برخوردار بوده است؛ اما تاکنون در مورد آثار و دیوان اشعار او تحقیقی صورت نگرفته است.سهائی مانند سایر شاعران هم عصر خود سعی داشته تا زبان خویش را به کلام قدما نزدیک کند؛ اما به دلیل تفاوت زمان و دوران موفقیت چندانی نداشته است. ویژگیهای فکری شاعر بیشتر در زمینه های عرفان و عشق، مسائل اعتقادی، اخلاقی، فلسفی، حکمی و تصویرگیری ها نمایان است. و از نظر ادبی میتوان گفت وی بر قالب های مختلف شعری و صور خیال تسلط کامل داشته است، او برای آرایش و تاثیر گذاری سخن خود از انواع صنایع لفظی به ویژه جناس و تکرار و همچنین آرایه های معنوی نظیر تلمیح، اقتباس و تضمین، ایهام و لف و نشر استفاده کرده است.از میان شاخه های علم بیان نیز تشبیه و استعاره کاربرد بیشتری دارند. در این پژوهش به بررسی سبک شناسانه ی دیوان وی که شامل (غزلیات، قصاید، مسمطات، ترجیع بند و ترکیب بند، مثنوی و رباعی و دوبیتی) است، پرداختهایم و ابیات وی را در سه سطح زبانی، ادبی و فکری مورد بررسی قرار داده ایم.

کلیدواژه ها

سهائی کرمانی، سبک، دوران بازگشت ادبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.