واکاوی تطبیقی تاثیر اذن والدین در سقط قانونی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH06_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال رضای حسین آبادی

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه تهران.

صفورا علی اکبریان

دانشجو دکتری حقوق جزا و جرم شناسی پردیس دانشگاه تهران

طهورا علی اکبریان

کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

چکیده

سقط قانونی و بحث رضایت والدین از موضوعات مهم و چالش برانگیز است که همواره محل بحث و نظر بوده است. سوال اساسی که دراینخصوص مطرح و بررسی شده این است که در نظام حقوقی ایران اذن والدین در سقط قانونی چه تاثیری دارد و رویکرد کشورهایی چون اسکاندیناوی دراین خصوص که در بحث سقط قانونی قوانین جدیدتری به تصویب رسانده اند، چگونه است؟ مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج بیانگر این امر است که سقط قانونی به عنوان یکی از اقسام سقط جنین، در موارد حفظ جان یا سلامت جسمانی یا روانی مادر یا وجود ناهنجاریهای جنینی در اکثر نظامهای حقوقی به عنوان شرایطی است که تقریبا معتبر جهت سقط جنین به رسمیت شناخته شده است.در حقوق ایران قانون سقط درمانی صرفا از رضایت زن صحبت کرده است. با وجود شناسایی پدر به عنوان ولی قهری طفل و اعطای حضانت به او پس از سن هفت سال، تصمیمگیری در موارد مختلف با اذن پدر، قانونگذار توجه ویژه ای به مادر داشته است. در این ماده واحده سقط جنین تنها به رضایت مادر و حرج او منوط شده است و مخالفت پدر جنین هیچگونه تاثیری در این زمینه ندارد. در حقوق کشورهای اسکاندیناوی نیز رضایت و اذن مادر یکی از دلایل سقط جنین است اما این امر مطلق نبوده و با توجه سن جنین و شرایط فیزیکی و سلامت جنین با محدودیت هایی مواجه است. در این کشورها نیز از اذن و رضایت پدر سخنی به میان نیامده است. اما قانون اخیر مجلس در خصوص جوانی جمعیت رضایت مادر مطابق شرایط مورد تاکید در قانون مصوب ۱۳۸۴ راکاملا محدود کرده است . زیرا شورایی در سازمان نظام پزشکی قانونی متشکل از یک قاضی و چند پزشک دراین خصوص تصمیم گیری خواهد کرد و حرج مادر نیز از سوی قاضی تعیین میشود. با اجرای این طرح سلامت عمومی جامعه به خطر می افتد و آمار جنینهای دارای نارسایی های جسمی و ذهنی نیز افزایش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

جنین، اذن والدین، سقط قانونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.