بررسی علل ، پیشگیری و نقش موثر پلیس در قتل های ناموسی و خانوادگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH06_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید زارع پور

دانشجوی کارشناسی رشته حقوق دانشگاه علمی کاربردی هرند

روح اله کریمی طهمورساتی

دانشجوی رشته حقوق دانشگاه علمی کاربردی هرند

چکیده

هنگامی که علت های مختلف قتلهای ناموسی را بررسی می کنیم به این نتیجه میرسیم که بیشترین تاثیر، مربوط به مسائل فرهنگی و اجتماعی از قبیل روابط نامشروع جنسی، تعصبات قومی و قبیله ای و مرد سالاری در جوامع سنتی می باشد و مسائل اقتصادی نقش کمتری در این موضوع دارد. همچنین به نظر می رسد که مجازات های تعیین شده برای مرتکبان قتل های ناموسی، بازدارندگی کافی را ندارد و یا مراجع رسیدگیکننده دچار سردرگمی می نماید. این امر موجب میشود برخی مردان متعصب بدون اهمیت دادن به قانون و با تفکر اینکه بستگان درجه یک می باشند و با مستمسک اینکه زن یا دختر خیانت کرده است و اجرای مجازات حق آنان است و پس از انجام جرم هم ، مجازات های حداکثری شامل آنها نمی شود راسا" و بدون محاکمه اقدام به مجازات افراد نمایند و کم نیستند افرادی که حتی برای عدم پرداخت حقوق مالی زن ،آن را اینگونه متهم و صورت مسئله قبلی را پاک میکنند . آنچه مشخص است، این است که این کاستی باید در قانون اصلاح گردد و مجازات متناسب با جرم قتل باید بدون در نظر گرفتن عنوان قتل های ناموسی و خانوادگی برای متهم اجرا گردد . واضح است که طبق اصل برائت همه افراد بی گناه هستند مگر خلافش ثابت شود و این اصل هم مورد پذیرش قانون ما می باشد و هم عرف و شرع . در این موارد چون متهم محاکمه و جرم آن اثبات نشده است و حتی فرصت دفاع از خود را پیدا نکرده ، قطعا گناه کار نیست حتی اگر ادله و امارات پس از قتل آن بیانگر خیانت وی باشد نمی توان شخص را به خائن تلقی نمود چون فرصت یک دادرسی عادلانه از وی سلب شده است . اما اینکه به بهانه خیانت ، فردی از نزدیکان آن ، زن را به قتل برسانند و مجازات قتل عمد را تحمل نکنند بنا به استدلال فوق ، واقعا برقراری عدالت را خدشه دار می نماید.در بررسی هایی که در این مقاله ، بصورت آماری گردآوری و انجام شده ، به وضوح مشخص می نماید که کشور هایی که مجازات های سنگین برای قتل فارغ از عنوان آن وضع کرده اند، به مراتب آمار قتل های ناموسی کمتر است . همچنین پلیس که یکی از اصلی ترین متولیان امنیت می باشد می تواند با بکارگیری تمهیداتی و با همکاری با دستگاه قضا و قانون گذاری ، نقش به مراتب اثر بخش تری ایفاد نماید.

کلیدواژه ها

قتل ناموسی ، نقش پلیس ، پیشگیری ، مجازات بازدارنده ،آمار قتل خانوادگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.