ارزیابی برخی ویژگی های جوانه زنی بذر گیاهان خرفه، تاج خروس و پنیرک در شرایط تنش شوری و خشکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب شرفی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سید علی محمد مدرس ثانوی

استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

علی حیدرزاده

دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

یکی از مسائل مهم در شرایط خشک و نیمه خشک، کمبود آب آبیاری و شوری آب و خاک است. به­منظور بررسی تاثیر تنش شوری و خشکی، بر خصوصیات کمی و کیفی جوانه­زنی گیاهان خرفه، تاج­خروس و پنیرک مطالعه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۳۹۵ انجام شد. سطوح پتانسیل اسمزی و ماتریک ناشی از تنش شوری (۰، ۶- و ۱۲- بار) و خشکی (۰، ۳- و ۶- بار) به­عنوان عامل اول و گونه­های خرفه، تاج خروس و پنیرک مذکور به­عنوان عامل دوم در دو آزمایش به­صورت مجزا انجام شد. نتایج نشان داد که تمام صفات مورد مطالعه به جز صفت درصد جوانه­زنی در گیاه پنیرک، تحت­تاثیر اثرات متقابل تنش شوری و خشکی قرار گرفتند. تنش شوری و خشکی موجب کاهش اکثر صفات مورد مطالعه در هر گیاه مورد بررسی شد. در شرایط بدون تنش خرفه و تاج­خروس بیشترین میزان درصد جوانه­زنی و قدرت سبز شدن گیاهچه را داشتند، با این وجود افزایش فعالیت آنزیم­های کاتالاز، پراکسیداز و غلظت پروتئین در گیاه پنیرک به­خصوص در تنش شوری ۶- بار و خشکی ۳- بار حاکی از مقاومت بالاتر این گیاه نسبت به دوگونه دیگر بود. در مورد گیاهان خرفه و تاج خروس تنش شوری و خشکی موجب کاهش جوانه­زنی بذور شد که به نظر می­رسد، کاهش جوانه­زنی در آن­ها در نتیجه کاهش قابلیت دسترسی آب یا تداخل با برخی جنبه­های متابولیسم همانند تغییر موازنه تنظیم­کننده­های رشد باشد.

کلیدواژه ها

آنزیم های آنتی اکسیدانت, تنش خشکی, تنش شوری, قدرت سبز شدن گیاهچه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.