شناسایی و پایش زمین لغزش با استفاده از تکنیک تداخل سنجی تفاضل رادار (محدوده موردمطالعه جاده ارتباطی نیر به سراب)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI02_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد اصغری سراسکانرود

دانشیار گروه آموزشی جغرافیای طبیعی دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مریم درگاهی

کارشناسی ارشد سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه محقق اردبیلی

مژگان جامع

کارشناسی ارشد سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

زمینلغزش یکی از نمونههای ناپایداری دامنهای میباشد که بیشتر در مناطق کوهستانی رخ میدهد و هرساله خسارات جانی و مالی بسیاری را به بار می آورد. به منظور مدیریت و کاهش خطرات ناشی از زمینلغزش نیاز است تا مناطق دارای پتانسیل لغزش خیزی شناسایی و پایش شوند. شناسایی و پایش زمین لغزش جاده ارتباطی نیر به سراب (گردنه صائین) با استفاده از الگوریتم Sbas میباشد. در این پژوهش از ۸ تصویر سنجنده سنتینل ۱ راداری باند C ،که بدون ابر و برف میباشد برای پردازش تصاویر و از ۸ تصویر سنجنده سنتینل ۲ ، برای انجام طبقهبندی استفاده شده است. در انجام پردازش از الگوریتم Sbas برای چهار ماه از سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰ به منظوراندازهگیری میزان جابهجایی رخ داده در سالهای ذکر شده در منطقه مورد مطالعه میباشد. تکنیکهای مورد استفاده در این پژوهش میزان جابهجایی و پایین آمدگی را با دقت قابل قبولی محاسبه کردند و طبق نتایجی که از الگوریتم Sbas به دست آمد ۱۶ سانتی متر بود که باتوجه به نقشههای تهیه شده و مقایسه آنها با نقشههای طبقهبندی میتوان اینگونه بیان کرد که میزان زمینلغزش از سال ۲۰۱۷ به سال ۲۰۲۰ در جنوب منطقه مورد مطالعه در کاربری کشاورزی - آبی و مناطق شهری و در شمال منطقه در مراتع بیشترین میزان زمینلغزشها رخ داده است. شایان ذکر است که بیشترین زمین لغزش های رخ داده مربوط به سال ۲۰۱۷ میباشد و در سال ۲۰۲۰ زمینلغزشهای رخ داده بیشتر در جنوب منطقه و در کلاس مرتع و زمینهای بایر میباشد. با توجه به پردازشهای انجام گرفته در منطقه مورد مطالعه میتوان اینگونه نتیجه گرفت که الگوریتم Sbas دارای قابلیت بالا و قابل توجهی برای آشکارسازی و شناسایی میزان ناپایداری دامنهای میباشند.

کلیدواژه ها

زمین لغزش، رادار، تداخل سنجی رادار،Sbas

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.