مدلسازی پیشرو و وارون داده های ژئوالکتریک با استفاده از مش غیرساختاری؛ مطالعه موردی: تراورتن آتشکوه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI02_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی طالبی

کارشناسی ارشد اکتشاف معدن دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه تهران، تهران، ایران

میثم عابدی

استادیار دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی مرادزاده

استاد دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

روش های ژئوالکتریکی از تکنیک های رایج تصویربرداری ژئوفیزیکی زیرسطحی هستند که بینش قابل توجهی در مورد خواص الکتریکی اهداف مورد نظر ارائه می دهند. در این مقاله، مدلسازی ژئوالکتریکی نهشته های تراورتن در منطقه آتشکوه با استفاده از مشبندی غیرساختاری (مثلثی) سطح زیرین انجام شده است. این نوع مشبندی، مرزهای دقیق یک توپوگرافی ناهموار و شکل-های پیچیده ذخایر تراورتن را به خوبی تشکیل می دهد. فرایند مدلسازی با استفاده از یک نرم افزار منبع باز مبتنی بر پایتون به نام “ResIPy” انجام شد، که تمام مراحل پردازش لازم جهت مدلسازی پیشرو و وارون داده های ژئوالکتریک را انجام می-دهد. یک مدل الکتریکی مصنوعی با توجه به پس زمینه زمین شناسی منطقه مورد مطالعه، برای بررسی کارایی روش ژئوالکتریک دوبعدی در تصویربرداری ذخایر سنگ ساختمانی تراورتن، شبیه سازی شد. از مشبندی غیرساختاری جهت پیاده سازی سطح توپوگرافی ناهموار و هندسه پیچیده هدف زیرسطحی استفاده شد. نتایج وارون سازی مدل مصنوعی، صحت و کارایی برداشت-های ژئوالکتریکی را در اکتشاف ذخایر تراورتن نشان داد. در نهایت، به عنوان مطالعه موردی، داده های توموگرافی مقاومت الکتریکی و شارژپذیری مربوط به معدن تراورتن آتشکوه، مدلسازی ژئوفیزیکی شد تا مقطع زمین شناسی در طول یک پروفیل دوبعدی استنباط شود. داده ها با فاصله الکترودی ۱۵ متری و با ترکیبی از آرایه های دوقطبی-دوقطبی و قطبی-دوقطبی برداشت شده اند. نتایج مدلسازی وارون نشان داد که مقاطع زمین شناسی و الکتریکی ارائه شده در عمق می تواند مربوط به عدسی های تراورتن باشد و بررسی بیشتر می تواند به توصیف این سنگهای ساختمانی کمک کند.

کلیدواژه ها

ژئوفیزیک، مقاومت ویژه، پلاریزاسیون القایی، آتشکوه، مدلسازی پیشرو و وارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.