اثرات پیش مخلوط مواد معدنی بر عملکرد، پر درآوری، خصوصیات استخوان درشت نی و میزان تجمیع عناصر معدنی در سرم و پر جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-11-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمان محمدی

دانشگاه گیلان

حسن درمانی کوهی

دانشگاه گیلان

نوید قوی حسین زاده

دانشگاه گیلان

چکیده

این آزمایش در یک دوره ۴۲ روزه با استفاده از ۲۰۰ قطعه جوجه گوشتی سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ تیمار و ۴ تکرار و هر تکرار با ۱۰ قطعه جوجه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف مواد معدنی بر عملکرد، خصوصیات استخوان درشت نی، پر درآوری و میزان تجمیع عناصر معدنی در سرم و پر جوجه های گوشتی انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: ۱- جیره شاهد (بدون پیش مخلوط مواد معدنی) و ۲، ۳، ۴ و ۵ جیره­های حاوی پیش مخلوط مواد معدنی در سطوح ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد سطح پیشنهادی بودند. افزایش وزن و خوراک مصرفی روزانه در گروه­های مکمل شده در مقایسه با تیمار شاهد بیشتر و ضریب تبدیل خوراک کمتر بود، ولی بین تیمارهای دریافت کننده پیش مخلوط این تفاوت­ها معنی دار نشد. در خصوص استخوان درشت­نی فراسنجه هایی از قبیل قطر، طول و حجم تحت تاثیر پیش مخلوط مواد معدنی قرار گرفت و تیمارهای دریافت کننده پیش مخلوط تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نشان دادند، ولی وزن نسبی، چگالی و درصد خاکستر تفاوت معنی داری را نشان نداد. میزان پوشش پر در تیمارهای دریافت کننده پیش مخلوط افزایش یافت و به موازی آن میزان پارگی و آسیب دیدگی پرهای نواحی دم و بال کاهش یافت. غلظت سرمی کلسیم و غلطت­های پتاسیم و روی در پر با استفاده ار پیش­مخلوط موادمعدنی افزایش یافت، ولی عناصری از قبیل منگنز، سدیم، فسفر، کروم و نیکل تحت تاثیر قرار نگرفتند. اگرچه تفاوت معنی­داری در رابطه با خصوصیات عملکردی و فراسنجه­های مرتبط با استخوان درشت­نی جوجه­های مکمل­شده با سطوح متفاوت پیش مخلوط مواد معدنی مشاهده نشد اما با توجه به تاثیر­پذیری وضعیت پر­درآوری جوجه­های گوشتی، استفاده از پیش مخلوط در سطح ۱۰۰ درصدی به منظور اطمینان از تامین نیازمندی­ها پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

پر درآوری, جوجه گوشتی – عناصر معدنی کم نیاز, وضعیت پر درآوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.