الگوی اندازه گیری کیفیت صورتهای مالی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی، دوره: 18، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_QJMA-18-72_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج دوانی پور

دکتری حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی،ایران، تهران

قاسم بولو

دانشیار گروه حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی

مقصود امیری

استادگروه مدیریت صنعتی ، دانشگاه علامه طباطبائی،ایران،تهران

چکیده

هدف این پژوهش، ارائه الگویی برای اندازه گیری کیفیت صورتهای مالی می باشد. برای دستیابی به این هدف ابتدا با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش و همچنین مصاحبه با خبرگان، مجموعه ای از مولفه ها و شاخص های اثرگذار بر کیفیت صورتهای مالی شناسایی شدند و سپس با اجرای دلفی فازی و نظرخواهی از خبرگان و اجرای تحلیل عاملی تاییدی، شاخصهای اثرگذار بر کیفیت صورتهای مالی شناسایی گردید. پس از آن با انجام فرآیند تحلیل شبکه ای وزن هر یک از شاخص ها ( ۷ شاخص ) در تاثیرگذاری آنها بر کیفیت صورتهای مالی تعیین گردید. در نهایت با اندازه گیری هر یک از شاخص ها و محاسبه میانگین موزون اندازه ۷ شاخص اندازه گیری شده، اندازه کیفیت صورتهای مالی محاسبه گردید. به منظور اعتبارسنجی الگوی ارائه شده، با بکارگیری یک مدل رگرسیون که برای ۵۷ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران برای سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ بکارگرفته شد مشخص گردید که همسو با ادبیات پژوهش، میان اندازه کیفیت صورتهای مالی و اندازه هزینه سرمایه شرکت رابطه منفی معنادار وجود دارد که این امر نشان از معتبر بودن روش ارائه شده برای اندازه گیری کیفیت صورتهای مالی می باشد. نتایج نشان می دهد که میانگین اندازه کیفیت صورتهای مالی ۵۷ شرکت  انتخاب شده به عنوان نمونه طی سالهای ۱۳۹۴ الی ۱۳۹۶ بهبود یافته است

کلیدواژه ها

کیفیت صورتهای مالی, اندازه کیفیت صورتهای مالی, شاخص های کیفیت صورتهای مالی, وزن شاخص های کیفیت صورتهای مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.