تاثیر تراکم کاشت بر پارامترهای رشد، عملکرد و اجزای عملکرد دانه دو اکوتیپ خلردرکشت بهاره

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_488
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید آقاعلیخانی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

بنفشه امیرایی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

سیدعلی محمد مدرس ثانوی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

برای بررسی منحنی رشد و عملکرد دو اکوتیپ خلر(قزوین و مشهد) در تراکم های مختلف (۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۰ بوته درمترمربع) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه تربیت مدرس درسال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ اجرا شد. بیشترین و کمترین ماده خشک کل، به ترتیب ۴۴۹ و ۲۷۰ گرم در مترمربع از اکوتیپ قزویندر تراکم ۲۰ بوته در مترمربع که و اکوتیپ مشهد در تراکم ۸ بوته در مترمربع حاصل شد. پاسخ شاخص سطح برگ وسرعت رشد محصول نیز با ماده خشک کل مشابه بود. حداکثر جذب خالص ۴۴ روز پس از کاشت اتفاق افتاد و سپس روندنزولی پیدا کرد. سرعت رشد نسبی اکوتیپ های خلر در ابتدای رشد بیشترین مقدار بود و با ادامه رشد کاهش یافت. نتایجنشان داد که تراکم بوته اثر معنی داری بر تعداد غلاف در مترمربع، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه داشت.اکوتیپ قزوین با تراکم های ۸ و ۲۰ بوته در متر مربع به ترتیب بیشترین (۳۹۳/۳ گرم در متر مربع) و کمترین (۲۷۰/۷ گرم درمترمربع) عملکرد دانه را تولید کرد. از این رو می توان از اکوتیپ قزوین با تراکم ۸ بوته در مترمربع به منظور تولید دانهاستفاده نمود.

کلیدواژه ها

آرایش کشت، تجمع ماده خشک، شاخص سطح برگ، منحنی رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.