تشخیص موتاسیون مقاوم به دارو ناحیه YMDD ژن پلی مراز ویروس HBV دربیماران مبتلا به هپاتیت B از طریق روش ( Ligase Chain Reaction (LCR

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی – مولکولی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NCMBJ-1-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا خجاره

Tarbiat Modares University

مجید صادقی زاده

Tarbiat Modares University

گلناز بهرامعلی

Tarbiat Modares University

سامان حسینخانی

Tarbiat Modares University

مهرداد بهمنش

Tarbiat Modares University

چکیده

سابقه و هدف: هپاتیت B، بیماری بسیار خطرناکی است که به صورت اندمیک در بسیاری از مناطق جهان مشاهده می شود.ویروس هپاتیت   (HBV) نسبت به یک سری داروهای ضد ویروسی از جمله لامیوودین حساس بوده (%۹۸)، بطوری که به نواحی خاصی از آنزیم DNA پلی مراز ویروس متصل می گردد و مانع عمل ترانس کریپتاز معکوس و همانند سازی DNA ویروسی می شود. در اثر مصرف طولانی مدت دارو، جهشی در موتیف YMDD در دومین C ژن پلیمراز ویروس ایجاد می شود که سبب مقاومت ویروس نسبت به این دارو می گردد. در این مطالعه به منظور شناسایی سریع تر و دقیق تر موتاسیون YMDD و بنابر اهمیت شیوع موتاسیون فوق، جهت مقاومت ویروس نسبت به دارو، از طرفی ارتباط بین این تغییر ژنومی با پیشرفت بیماری های کبدی و اثر آن بر روی سیر بیماری زایی و پاسخ به درمان، روش LCR مورد استفاده قرار گرفت.مواد و روش ها: در این مطالعه، ۶۲ نمونه حاصل از Nested PCR ژن پلی مراز ویروس HBV از طریق تکنیک LCR مورد بررسی قرار گرفت. سه جفت الیگونوکلئوتید bp ۲۶-۲۱ برای ناحیه YMDD هم برای نمونه نرمال و هم برای نمونه موتان طراحی گردیدکه سبب تکثیر ناحیه bp ۴۷ شد.یافته ها: از ۶۲ نمونه مورد بررسی، ۵۱ نفر (۲۵/۸۲%)، بدون موتاسیون در ناحیه YMDD و ۱۱ بیمار (۷۴/۱۷%) دارای موتاسیون در ناحیه فوق بودند.نتیجه گیری: بررسی نتایج حاصل از LCR نشان دادکه در بیماران هم نوع وحشی و هم نوع موتان HBV وجود دارد در نتیجه برای بررسی وجود یا عدم وجود موتاسیون از الیگونوکلئوتیدهای موتان استفاده شد. نتایج حاصل از روش LCR مطابقت کامل با نتایج حاصل از تعیین توالی نشان داد. 

کلیدواژه ها

Hepatitis B, viral DNA polymerase gene, YMDD mutation, LCR method, هپاتیت B، ژن پلی مراز ویروس هپاتیت B، موتاسیون YMDD، روش LCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.