پیش بینی سطح آب رودخانه کارون در ایستگاه اهواز با استفاده از مدل FASTER

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC10_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1009
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر قلی ابراهیمی

عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

منوچهر فتحی مقدم

اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

سید محمود کاشفی پور

اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

مدلهای ریاضی ابزار ارزشمندی را برای پیش بینی شرایط جریان آب از بعد کمی و کیفی فراهم کردهاند و به طور گسترده ای در علوم مهندسی آب کاربرد دارند. از این طریق امکان موثری برای مهندسی درمحیطهای آبی از جمله مهندسی رودخانهها فراهم میشود. در این تحقیق با استفاده از یک سری روابط ریاضی (بدست آمده از مدلهای فیزیکی که ضریب زبری تابعی از عمق، سرعت ونوع پوشش گیاهی میباشد) از مدل ریاضی FASTER برای شبیهسازی سطح و دبی آب رودخانه کارون استفاده شده است. بهطوری که امکان مدل کردن سطح، دبی آب و ضریب زبری مانینگ با در نظر گرفتن پارامترهای عمق، سرعت ونوع پوشش گی اهی فراهم شود . بر ای محدوده مورد مطالعه، اطلاعات هیدروگراف سال 1382 و 1383 ایستگاه ملاثانی به عنوان شرایط مرزی بالادست، اطلاعات اشل – زمان هم ین سال در ایستگاه فارسیات به عنوان شرایط مرزی پایین دست و همچنین اطلاعات ایستگاه اهواز برای واسنجی و ص حتسنج ی مدل انتخاب شده است. مقایسهی سطح آب پیشبینی شده به وسیله مدل FASTER با n ثابت به میزان 0/03 و n متغیر با مقادیر متناظر اندازه گی ری شده نشان میدهد که n) متغیر به خوبی توانسته است دقت مدل هیدرودینامیکی را به نسبت قابل توجهی نسبت به n ابت بالاتر ببرد.نتایج نشان می دهد که منحنی تغییرات سطح آب در مدل با ضریب زبری متغیر تطبیق بسیار خوبی بر روی منحنی سط ح آب مشاهده ای دارد و نی ز نقاط سطح آب در مدل ریاضی با ضریب زبری متغیر منطبق با خط 45 درجه میباشد و در این حالت میزان همبستگی 0/932 است که ب یش تر از مدل با ضریب زبری ثابت 0/799 = R2 میباشد یعنی تخمینهای مدل ریاضی نزدیک به شرایط واقعی رودخانه است. باتوجه به محاسبات آماری انجام شده مدل با ضریب زبری متغیر با دقت بالایی مقادیر ارتفاع سطح آب را در واسنجی و صح تسنج ی در مقایسه با مدل با ضریب زبری ثابت شبیه سازی میکند.

کلیدواژه ها

مدل FASTER ، رودخانه، ضریب زبری، رودخانه کارون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.