بررسی فیتوشیمیایی اسانس گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) در مراحل مختلف رشد و رویشگاه های طبیعی و گلخانه ای

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-4-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میر مهدی هاشمی

کارشناسی ارشد، گیاهان دارویی، دانشگاه ارومیه، ایران

بهمن حسینی

دانشیار، گروه علوم باغبانی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران

عباس حسنی

استاد، گروه علوم باغبانی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران

رعنا قلی نژاد

کارشناسی ارشد، گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی ،دانشگاه زابل، ایران

یوبرت قوستا

دانشیار،گروه گیاه پزشکی ،دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران

علیرضا سیروس مهر

استادیار، گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ، ایران

چکیده

گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) متعلق به تیره نعنا است و اغلب به عنوان آنتی اکسیدان، ضدباکتری و مسکن در درمان عفونت های دیابتی استفاده می شود. در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس، گیاه در مراحل مختلف رشد از زیستگاه طبیعی و سپس مقایسه آن با شرایط گلخانه ای، برگ های گیاه در مراحل مختلف رویشی، گلدهی و رسیدگی بذر در بهار ۱۳۹۱ از منطقه آبخوان سبزوار واقع در استان خراسان رضوی برداشت گردید و همزمان برگ های کشت شده همین گیاه در شرایط گلخانه ای جمع آوری و خشک گردید.اسانس نمونه ها به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و توسط دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. نتایج نشان داد در فاز گلدهی، گیاه از بیشترین میزان اسانس (۰۴/۱ درصد) و به ترتیب کامفور (۸۵/۲۳ درصد)، بتا-پینن (۸/۹ درصد)، ۱و۸-سینئول (۰۴/۸ درصد) و آلفا-پینن (۸۷/۶ درصد) از بیشترین مقدار در فاز گلدهی برخوردار بودند و اینکه که در هر دو رویشگاه به ترتیب کامفور ، بتا-پینن و آلفا- پینن از بیشترین مقدار در اسانس برخوردار بودند و این در صورتی است که در فاز رسیدگی بذر کمترین میزان اسانس (۶۵/۰ درصد) رسیده و کامفور گزارش نشده است و میزان کامفور گزارش شده که در فاز گلدهی گیاه و مخصوصا در رویشگاه طبیعی به بالاترین مقدار خود (۸۵/۲۳ درصد) رسیده است

کلیدواژه ها

آلفا پینن, بتا پینن, ۱و۸-سینئول, کامفور, نوروزک (Salvia lerrifolia Bench.)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.