اثر مواد ضد تعرق وکاهنده تنش خشکی بر دوام سطح برگ، کارایی مصرف آب و عملکرد دانه نخود (Cicer arietinum L.) در رژیم های مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-31-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سپهری

گروه زراعت و اصلاح نیاتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

هومن محمدی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا

سید حسین صباغ پور

موسسه تحقیقات کشاورزی همدان

چکیده

طی آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اثر رژیم های بدون آبیاری ، آبیاری در مراحل گلدهی، غلاف دهی و گل دهی + غلاف دهی در کرت های اصلی و اثر مواد ضدتعرق (کائولین، کیتوزان) به همراه کاهنده های تنش خشکی (کلرید کلسیم، سلنات سدیم) در کرتهای فرعی بر دوام سطح برگ، کارآیی مصرف آب و عملکرد نخود رقم آزاد طی سال زراعی ۹۴-۹۳ در همدان بررسی شد. در رژیم های مختلف آبیاری، محلول پاشی کیتوزان و کلرید کلسیم نسبت به مصرف کائولین و سلنات سدیم تاثیر بیشتری بر اغلب صفات مورد بررسی داشتند. محلول پاشی کیتوزان و کلریدکلسیم در تیمار آبیاری مرحله گلدهی با مصرف ۱۸۲۰ متر-مکعب آب ، صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد پروتئین دانه، کارآیی مصرف آب و شاخص دوام سطح برگ را به ترتیب ۹۱، ۹۴، ۱۰۶، ۴۹، ۹۵، ۲۳ و ۲۳ درصد و در تیمار آبیاری مرحله غلافدهی با مصرف ۱۹۱۰ مترمکعب آب، به ترتیب ۱۳۸، ۱۴۶، ۱۹۲، ۸۳، ۱۶۴، ۶۵ و ۳۴ درصد نسبت به شرایط دیم افزایش دادند. در رژیم آبیاری گلدهی + غلافدهی با مصرف ۲۵۹۰ مترمکعب آب، محلولپاشی کیتوزان و کلرید کلسیم صفات مذکور را به ترتیب ۱۹۵، ۲۱۴، ۳۶۱، ۱۲۴، ۲۵۵، ،۷۲ و ۳۵ درصد نسبت به دیم افزایش دادند. بنابراین با توجه به وقوع تنش خشکی در انتهای فصل کاشت، می توان از رژیم دو بار آبیاری در مراحل گلدهی و غلافدهی و یا یکبار آبیاری در مرحله غلاف دهی به همراه محلول پاشی کیتوزان و کلرید کلسیم جهت افزایش عملکرد دانه نخود رقم آزاد بهره برد.

کلیدواژه ها

آبیاری تکمیلی, تنش خشکی, سلنات سدیم کائولین, کلرید کلسیم, کیتوزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.