بررسی پتانسیل نورتابی زیستی در گونه Noctiluca sciantilans جدا شده از آب های ساحلی دریای عمان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش بین المللی توسعه پایدار دریا محور
  • کد COI اختصاصی: KMSU03_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیلان عطاران فریمان

دانشیار گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

محمدعلی آصفی

دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل نورتابی زیستی در داینوفلاژله عامل اصلی کشندسرخ در سواحل دریای عمان است. Noctiluca یک داینوفلاژله عامل کشندسرخ بوده و مسبب اصلی پدیده بیولومینسانس در سواحل دریای عمان محسوب می شود. با توجه به مطالعات اندک و محدودی که در مورد حضور و زیست تابی این گونه در منطقه مذکور انجام گردیده، مقاله حاضر سعی دارد با توجه به شکوفایی هر ساله آن در خلیج چابهار، بیولومینسانس در این گونه را مطالعه کرده و زمینه های کاربردی استفاده از آن را مورد ارزیابی قرار دهد. با ظهور گونه مذکور در زمستان ۱۳۹۸در آب های ساحلی خلیج چابهار و تراکم بالای آن و ایجاد نور در شب در ساحل، نمونه برداری با استفاده از بطری های استریل ۱ لیتری در شب انجام شده و نمونه ها سریعا به آزمایشگاه منتقل شد و در اتاق فایکولب در شرایط ۱۲: ۱۲روشنایی: تاریکی در درجه حرارت ℃۱±℃۲۵ نگهداری شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد گونهNoctiluca شکوفا شده در خلیج چابهار دارای پتانسیل بالای نورتابی زیستی بوده و به دلیل برتری هایی که بیولومینسانس نسبت به روش های دیگر دارد یک ابزار مفید در زمینه های تحقیقاتی، پزشکی و صنعتی محسوب شده و دارای کاربردهای فراوانی خصوصا در سنجش های زیستی می باشد، که با شناخت بیشتر این گونه در سواحل ایران می توان از آن جهت بهره برداری در زمینه های زیست فناوری و تحقیقات علوم زیستی استفاده کرد. این داینوفلاژله به دلایل متفاوتی از جمله شوک اسمزی، تغییر پارامترهای pH و دما، تغییر فشار، تحریک مکانیکی و همچنین در زمان حضور زئوپلانکتون های شکارچی، توانایی نورتابی زیستی دارد. Noctiluca sciantilans در اکثر مواقع با بیولومینسانس در تاریکی شب همراه بوده ولی گاها مشاهده می شود که حضور و شکوفایی آن فاقد هرگونه نورتابی زیستی است که علل مختلفی از جمله کمبود لوسیفرین را می توان از علل آن دانست. مطالعات بیشتر و گسترده تر و پایش منظم شکوفایی آن در آب های دریای عمان به ما در درک مکانیزم بیولومینسانس این گونه کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

زیست تابی، ریزجلبک، داینوفلاژله، نوکتی لوکا، خلیج چابهار.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.