نقش هویت تاریخی اماکن گردشگری سیستان در توسعه اقتصادی نواحی روستایی (مورد مطالعه: روستاهای زهک)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 7، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JGQE-7-29_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی پوررمضان

استادیار جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

سودابه هاشمی زهی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زهدان، ایران

فرهاد جوان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

نازنین نعیم آبادی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

شهرستان زابل با توجه به سابقه کهن آثار و ابنیه تاریخی زیادی دارد که می­تواند زمینه ایجاد اشتغال و توسعه روستا­های اطراف خود را به وجود آورد. لذا هدف این پژوهش، بررسی نقش هویت تاریخی اماکن گردشگری سیستان در توسعه اقتصادی روستا­های زهک می­باشد. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه­ای، اسنادی و میدانی می­باشد. جهت انجام تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS و مدل Expert Choice استفاده شده است. نتایج نشان داد، نخست، به ترتیب شاخص­های، ترغیب فعالیت­های کارآفرینی در روستا با میانگین ۶۷/۳، مستعد شدن منطقه جهت سرمایه­گذاری جهت استفاده از گردشگری با میانگین ۵۶/۳، ایجاد فرصت­های سرمایه­گذاری اقتصادی دولت در روستا با میانگین ۵۴/۳، ایجاد اشتغال در بخش­های مختلف در روستا با میانگین ۴۵/۳، بالا رفتن نرخ رشد بخش­های مختلف اقتصادی در روستا و شاخص انگیزه سرمایه گذاری مردم در سطح روستا با میانگین ۴۰/۳، ایجاد زمینه­های نو برای جذب سرمایه گذاری در روستا با میانگین ۳۰/۳، امنیت اشتغال در روستا با میانگین ۲۳/۳، بالاترین و پایین­ترین میانگین­ها را به خود اختصاص داده­اند. در ادامه نیز با استفاده از آزمون T تک نمونه­ای به میزان نقش هویت تاریخی اماکن گردشگری در توسعه اقتصادی روستا­های زهک پرداخته شد، در تمامی شاخص­ها میانگین­ها به دست آمده بالاتر از حد میانه عدد ۳ می­باشد. در واقع نتایج بیانگر نقش زیاد هویت تاریخی اماکن گردشگری سیستان در توسعه اقتصادی روستا­های زهک می­باشد. همچنین نتایج نشان می دهد در بین اماکن گردشگری مطرح شده، به ترتیب مکان شهر سوخته با وزن به دست آمده ۳۰۰/۰، چاه نیمه با وزن به دست آمده ۲۹۱/۰، کوه خواجه با وزن ۱۴۹/۰، قلعه سام با وزن ۱۴۵/۰، و در نهایت زاهدان کهنه با وزن ۱۱۵/۰، بالاترین و پایین­ترین وزن­ها را به خود اختصاص داده­اند.  

کلیدواژه ها

گردشگری روستایی, هویت تاریخی, توسعه اقتصادی روستا, روستا­های زهک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.