تاثیر گسل جوان زاگرس بر شکل گیری دریاچه های کواترنری مطالعه موردی: کهن دریاچه های زاینده رود، کاکلستان و ازنا

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 21، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-21-82_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول شریفی نجف آبادی

گروه جغرافیا، دانشکده جغرافیای طبیعی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران

مسعود معیری

گروه جغرافیا، دانشکده جغرافیای طبیعی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران

حسنعلی غیور

گروه جغرافیا، دانشکده جغرافیای طبیعی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران

همایون صفایی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ،

عبداله سیف

گروه جغرافیا، دانشکده جغرافیای طبیعی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران

چکیده

  یکی از موضوعات مهم درباره رشته کوه زاگرس، ناهماهنگی بین برخی ازآبراهه­ها و ساختار زمین­شناسی آن است. این موضوع در مورد شبکه آبراهه­های زاینده­رود به یکی از بحث برانگیزترین مباحث تبدیل شده، به گونه­ای که در این باره سه فرضیه متفاوت عنوان شده است. برای رفع این اختلاف نظرها و رسیدن به یک نتیجه­گیری کلی، این حوضه و دو حوضه کاکلستان و ازنا  به  فاصله ۶۲ و ۸۵ کیلومتری شمال خاوری آن، مورد مطالعه دقیق کتابخانه­ای و میدانی قرار گرفتند. به استناد شواهد مختلف به دست آمده از وضعیت پادگانه­های رودخانه­ای، رسوبات و فسیل­های دریاچه­ای، سیرک­ها و رسوبات یخچالی و زمین­ساخت فعال نتیجه­گیری شده که در طی پلیوسن، عموم سرشاخه­های رودهای زاگرس به سمت خلیج فارس جاری بوده­اند. اما، بسیاری از این آبراهه­ها در اواخر این زمان و یا اوایل پلیستوسن، در اثر فعالیت گسل جوان زاگرس به دام افتاده و دریاچه­هایی را تشکیل داده­اند. بعد­ها در اثر فرایند­هایی که بیشتر زمین­ساختی بوده­اند، بستر این دریاچه­ها گسیخته شده و جریان آب در حوضه­های ازنا و کاکلستان در مسیر قبلی و  در حوضه زاینده­رود در مسیر معکوس جاری شده است.  

کلیدواژه ها

رشته کوه زاگرس, گسل جوان زاگرس, دریاچه کواترنری, حوضه زاینده رود, زمین ساخت فعال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.