اثربخشی آموزش خودمهربانی بر مدرسه هراسی دانش آموزان دوره متوسطه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 64، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-64-2_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه صفاری بیدهندی

دانشجوی دکتری تخصصی روان شناسی تربیتی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

حسن اسدزاده

دانشیار گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

نورعلی فرخی

دانشیار گروه سنجش و اندازه گیری، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

فریبرز درتاج

استاد تمام گروه روان شناسی تربیتی، گروه روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه و هدف: دانش آموزان سرمایه های اصلی هر جامعه ای به شمار می روند که قادرند با عملکرد تحصیلی موفق، زمینه را برای پیشرفت جوامع مهیا سازند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمهربانی بر مدرسه هراسی دانش آموزان دوره متوسطه انجام گرفت.روش کار: پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ بود. در این پژوهش تعداد ۴۰ دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه­ای چندمرحله­ای انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه­ آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه ۲۰ دانش آموز). گروه آزمایش مداخله آموزش خودمهربانی (جرمر، ۲۰۰۹) را طی یک ماه در ۷ جلسه ۶۰ دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه مدرسه هراسی بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS۲۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش خودمهربانی بر مدرسه هراسی دانش­آموزان دوره متوسطه تاثیر معنادار دارد (p < ۰/۰۰۱). بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به کاهش مدرسه هراسی (۴۸/۰) دانش­آموزان دوره متوسطه شود.نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش خودمهربانی با بهره گیری از فنونی همانند آشنایی با مفهوم ذهن آگاهی، پذیرش هیجانات، رویارویی با هیجانات، مهارت مسئولیت­پذیری فردی و خودآگاهی می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش مدرسه هراسی دانش­آموزان دوره متوسطه مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آموزش خودمهربانی, دانش آموزان, مدرسه هراسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.