نتایج و عواقب گفتار بدون علم و آگاهی از دیدگاه قرآن کریم و روایات ائمه(ع)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RICCONF06_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خلیلی فر

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

گفتار برای انسان و سخن گفتن از بزرگ ترین نعمت هایی است که خداوند متعال به انسان ارزانی داشته است به طوری که اگر این نعمت در اختیار بشر نبود تصور زندگی برای وی بسیار سخت می شد زیرا انسان با سخن گفتن با دیگران ارتباط برقرار کرده ونیازهای فردی و اجتماعی خود را برطرف می سازد؛ ازبعد اخلاقی این نعمت بزرگ دارای آفات مختلفی نیز بوده و در صورت غفلت انسان به این امر از آفات آن رنج بسیار خواهد برد؛ یکی از این آفات، گفتار بدون علم و آگاهی است. این آسیب از جمله اموری است که برای انسان ها معمولا مغفول مانده و توجهی به آن نمیشود در حالی که زیان های بسیار آن در زندگی انسان هویداست و علاوه بر آن عواقب دنیوی و اخروی اندوه باری نیز در پی خواهد داشت. در ابتدای نوشتار حاضر به تشریح اهمیت سخن در آیات قرآن کریم و روایات ائمه معصومین(ع) پرداخته شده و اهیمت آن را تبیین مینماید سپس به آداب سخن گفتن در اسلام میپردازد و به دنبال آن اهمیت آگاهی در زندگی و در گفتار اشاره میکند. پس از تبیین ضرورت آگاهی، ضرورت آسیب شناسی در علوم مختلف و در این موضوع بررسی شده و پس از آن به ضرورت مراجعه به آیات قرآن کریم و روایات ائمه(ع) میپردازد. در پایان محور اصلی بحث که بررسی نتایج و عواقب گفتار بدون علم و آگاهی است بررسی می شود. نتیجه ای که پژوهش حاضر به آن می رسد این است که بر اساس آیات قرآن کریم و روایات ائمه معصومین(ع) گفتار بدون علم و آگاهی نتایج و عواقب ناگواری از جمله دچار شدن به عذاب الهی، لعن فرشتگان، دور شدن از حقیقت، قساوت قلب، ندامت و پشیمانی و ... در پی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

سخن، آگاهی، آیه، حدیث

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.