بررسی تجربی بکارگیری موج گیر شناور لوزی شکل در جلوی جکت در مواجهه با امواج تصادفی دریا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه دریا فنون، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMT-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش دلیلی اسگویی

دانشجوی دکتریگروه عمران، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

رامین وفایی پورسرخابی

گروه عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

احمد ملکی

گروه عمران، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

حمید احمدی

عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه تبریز

چکیده

هدف از این تحقیق، بدست آوردن نیروی برش پایه و لنگر واژگونی جکت دریایی، در مواجهه با امواج تصادفی دریا و بکارگیری موج گیر شناور لوزی شکل در جلوی سازه جکت، با هدف کاهش نیرو و لنگر واژگونی می باشد. در این راستا، مدل سازه ی جکت به ارتفاع ۴/۵۵ متر، ساخته و در فلوم آزمایشگاه ملی دریایی شهدای خلیج فارس، به طول ۴۰۲ متر و عمق ساکن آب۴ متر، در معرض امواج تصادفی دریا، تحت طیف جانسواپ، قرار گرفت. موج گیر شناور با مقطع لوزی در جلوی جکت، قرار گرفته و امواج تصادفی با ارتفاع موج ۲۳ سانتی متر به جکت تابانده شد. نتایج ماخوذه نشان می دهد، موج گیر در امواج حداکثر، موثر و میانگین بترتیب، ۲۰.۵۶، ۳۴.۲۹، ۷۷/ ۲۷درصد، کاهش برش پایه و ۳۴.۳۱، ۳۳.۱۱، ۴۶.۳۶درصد کاهش لنگر واژگونی را موجب شده است. در تمام آزمایش ها شرایط آب عمیق حاکم است.

کلیدواژه ها

جکت, امواج تصادفی, برش پایه, لنگر واژگونی, موج گیرشناور لوزی شکل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.