تحلیل تطبیقی تاثیر سبک زندگی اسلامی بر شکل گیری محله (موردپژوهی: محله عود لاجان و محله شهید خوب بخت تهران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU03_183
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رمضانی

پژوهشگر مقطع دکتری شهرسازی اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران.

محمدعلی کی نژاد

استاد مهندسی محیط زیست، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران.

آزیتا بلالی اسکویی

دانشیار معماری شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران.

چکیده

در شهرهای اسلامی فضای اجتماعی - کالبدی بر اساس قوانین و احکام اسلامی شکل گرفته و ساحت عینی و رفتاری آن معرف میزان اسلامی بودن آنهاست. محله به عنوان سکونتگاه ی اجتماعی محل استقرار شهروندان بوده است. این واحد اجتماعی که رکن جامعه ایرانی اسلامی و برآیند ترکیب این دو جامعه میباشد، ساختار کالبدی شهرهای ایران باستان را در قالبی متفاوت در ایران اسلامی به نمایش گذاشت. عوامل متعدد سیاسی اداری، اقتصادی و اجتماعی فرهنگی موجب شکل گیری محله در شهر شده که از این میان، عوامل اجتماعی و فرهنگی به واسطه ارتباط مستقیم با خصایص اجتماعی و خصلت فرهنگ پروری محله از اهمیت خاصی برخوردارند. هدف این پژوهش شناسایی ویژگیهای کالبدی شهرهای ایرانی-اسلامی و ارائه یک الگوی فضایی از محله و ساختار آن بر اساس اصول دین اسلام، در شهرهای ایران هست. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که در آن از روش تحلیل متن و محتوا در جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردیده است. این پژوهش با روش پیمایشی و توصیفی - تحلیلی و با انتخاب دو محله عود لاجان محله شهید خوب بخت تهران به بررسی سعی میشود تا موارد مدنظر اسلام با گنجاندن در اصول دین مورد شناسایی و اصول سبک زندگی اسلامی و تحقیق در علل شکل گیری محله ها و بررسی عواملی که از برآیند این دو مولفه استخراجشده در دو محله مربوطه مورد تطبیق قرار گیرد. نتایج این پژوهش نشان میدهد شاخصهای مستخرج از برآیند مولفه های سبک زندگی اسلامی و مولفه های شکل گیری محلات بین دو محله جدید و سنتی مورد بررسی دارای تفاوت معناداری است، و سطح کیفی زندگی در محله ای که با اصول سبک زندگی اسلامی تطابق بیشتری دارد، بالاتر است.

کلیدواژه ها

محله، سبک زندگی اسلامی، شکل گیری محله، محله عود لاجان، شهید خوب بخت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.