ساختارشناسی تناسبات طلائی معماری و فن ساختمان در ایوان ایلخانی مجموعه شیخ احمد جام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF08_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز صابرمقدم

دانشجوی دکتری باستان شناسی، دانشگاه علوم تحقیقات و کارشناس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی- خراسان رضوی

هایده خمسه

دکتری باستان شناسی، استادیار دانشگاه علوم تحقیقات تهران (استاد راهنما)

محمد مرتضایی

دکتری باستان شناسی، دانشیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری (استاد مشاور)

چکیده

معماری ایرانی مشحون از رمز و رازهایی نهفته است که صنوف مرتبط با آن، بر پایه دانش های کهن در قالب میراث ناملموس ایرانی-اسلامی، در طراحی و کالبد بناهای تاریخی به نحوی مطلوب و شایسته به کار برده اند. این زمینه تحقیقی با مو ضوع شناخت همان ارزش ها ودانش های قدیم در معماری، آن گونه که باید توسط محققان و پژوهشگران عرصه معماری و باستان شناسی مورد مداقه و بررسی قرار نگرفتهاست و آن چه که تاکنون پژوهش و منتشر گردیده به عنوان جزئی از کرانه فرهنگ معماری ایرانی به جهانیان معرفی شده است. نظر بهاهمیت موضوع، نگارندگان بر پاسخ به این سوال که دانش های کهن به کار رفته در معماری ایوان و تناسب هندسه طلایی در طراحیعناصر فضایی این بنا از ابنیه مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام تا چه اندازه به پایداری و استحکام آن تاثیر داشته است؟ با رویکردمطالعه و تحلیل قواعد و اصول قدیمی ساختمان بر روی اجزاء و عناصر ساختاری این ایوان و بررسی تناسبات طلایی و هندسی، در پییافتن پاسخ این پرسش می باشند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر این واقعیت است که دانش های کهن و فن ساختمانمورد اشاره در تحقیق نگارندگان، از آغاز اجرای ساخت بنا از طراحی گرفته تا مقیاس بندی و تناسبات هند سی، جزئیلاینفک در معماری ایران بویژه در دوره بناهای دوره اسلامی بوده است. این پژوهش از ابزار گردآوری داده و اطلاعات با روشهای اسنادی و کتابخانه ای و مشاهده میدانی و تحلیل این داده ها، بهره جسته است.

کلیدواژه ها

ایوان ایلخانی مزار شیخ احمد جام، سردر ایوان مزار جام، طاق درب، فن ساختمان، مزار شیخ جام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.