تاثیر هفت هفته تمرینات تسهیل عصبی–عضلانی حس عمقی گردنی بر تعادل پویا و عملکرد مردان بسکتبالیست

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی تازه های پژوهش در علوم ورزشی
  • کد COI اختصاصی: SPORTC01_232
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا قنبری

استادیار، گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران.

سعیده سادات مرتضوی

دانشجوی دکترای کاردرمانی، گروه کار درمانی، دانشکده علوم بهزیستی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

هما نادریفر

دکترای آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: بسکتبال ورزشی پویا است که حفظ تعادل فاکتور مهمی جهت بهبود عملکرد و کاهش آسیب های ناشی از اختلال در آن به شمار میرود. بین عملکرد سیستم حس-عمقی و عملکرد تعادلی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد، علیرغم مزایای تمرینات تسهیل عصبی- عضلانی گردنی بر حس عمقی گردن، تاکنون مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات تسهیل عصبی- عضلانی حس عمقی گردنی بر تعادل پویا و عملکرد ورزشی (پرتاب پنالتی) مردان بسکتبالیست بود.روش شناسی: ۳۴ بسکتبالیست مرد با دامنه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال با حداقل سه سال سابقه ورزشی تخصصی بسکتبال به صورت تصادفی به دو گروه تجربی-کنترل تقسیم شدند. ورزشکاران گروه تجربی در برنامه طراحی شده ۷ هفته ای ۱۲ جلسه در هفته تمرینات تسهیل عصبی- عضلانی حس عمقی گردنی شرکت کردند. گروه کنترل تنها تمرینات معمول روزانه خود را انجام دادند. تعادل پویا و عملکرد آزمودنیها قبل و بعد از برنامه تمرینی با استفاده از دستگاه تعادل سنج بایودکس و عملکرد آزمودنی ها با آزمون پرتاب آزاد پنالتی اندازه گیری شد. جهت آنالیز تغییرات میانگین شاخصهای تعادل و عملکرد ورزشی بین دو گروه از آزمون t مستقل و درون گروه ها از آزمون t زوجی، و توسط نرم افزار spss ۱۸ استفاده شد . ۰.۰۵≤pیافته ها: پس از ۷ هفته تمرینات تسهیل عصبی-عضلانی حس عمقی گردنی در گروه تجربی، شاخص ثبات کلی (P< ۰/۰۰۱)، شاخص میانی- جانبی (P< ۰/۰۴) و شاخص قدامی- خلفی (P< ۰/۰۰۱) کاهش، و آزمون پرتاب آزاد پنالتی افزایش یافت و این تغییرات در مقایسه با گروه کنترل و پیش از انجام پروتکل تمرینی از نظر آماری معنادار بود . ۰.۰۵˂P همچنین در گروه کنترل تفاوت معناداری در شاخص های تعادل پویا و پرتاب پنالتی دیده نشد.بحث و نتیجه گیری: باتوجه به بهبود تعادل پویا و عملکرد در گروه تجربی به نظر میرسد، بتوان از تمرینات تسهیل عصبی -عضلانی حس عمقی گردنی جهت ارتقا تعادل و پرتاب آزاد، و به دنبال آن کاهش آسیب های ناشی از اختلال در تعادل در مردان بسکتبالیست بهره برد.

کلیدواژه ها

تعادل پویا، حس عمقی، عملکرد، مردان بسکتبالیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.