تفاوتهای جنسیتی در توزیع چربی و شاخص های تن سنجی در بزرگسالان سالم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی تازه های پژوهش در علوم ورزشی
  • کد COI اختصاصی: SPORTC01_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قنادی اصل

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

ندا حسینی

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

مقدمه: نشان داده شده است که الگوی توزیع چربی بدن با متغیرهای متعدد بالینی در ارتباط است. در مطالعات قبلی، تفاوتهای جنسیتی در توزیع چربی در جمعیتهای مورد مطالعه وجود داشته اما نتایج متناقض هم به دست آمده است. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی تفاوتهای جنسیتی در توزیع چربی و شاخصهای تن سنجی در بزرگسالان سالم اردبیل پرداخته است.روش ها: این مطالعه ی مقطعی در کلینیک تغذیه انجام شد. درکل ۲۰۰ شرکت کننده (سن ۱۸الی ۴۵ سال،۱۴۹ زن و ۵۱ مرد) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. افراد با وزن ناپایدار (افزایش یا کاهش وزن بیشتر از ۲ کیلوگرم در ۶ ماه گذشته) از مطالعه خارج شدند. وزن با لباس سبک و بدون کفش با دقت ۰/۱ کیلوگرم اندازه-گیری شد و اندازه گیری قد بدون کفش و با دقت نیم سانتیمتر صورت گرفت. دور کمر و دور باسن با استفاده از نوار اندازهگیری به ترتیب در نقطه ی بالای ایلیاک با حداقل تنفس و بزرگترین قسمت سرینی و در حالت ایستاده با دقت نیم سانتیمتر اندازه گیری شد. آنالیز آماری با نرمافزار SPSS انجام شد. مقایسهی بین گروه ها با استفاده از آزمون تی دو طرفه برای متغیرهای پیوسته انجام شد. از نظر آماری مقدار p< ۰/۰۵ معنی دار در نظر گرفته شد.نتایج: میانگین نمایه توده ی بدنی و سن شرکت کنندگان به ترتیب (kg/m۲) ۳۰/۶±۲/۱ و ۳۰/۳±۷/۳ (سال) بود. در نمایه ی توده بدنی و سن زنان و مردان تفاوت معنیداری وجود نداشت(.(P> ۰/۰۵ میانگین دور کمر به باسن (-SD) و دورکمر (-SD) به ترتیب(۰/۸۸(±۰/۰۸ و ۹۴/۶(±۱۴/۵) سانتیمتر بود. نسبت دور کمر به دور باسن و دور کمر در مردان بطور قابل توجهی بیشتر از زنان بود(۰/۹۱±۰/۱ در مقابل ۰/۸۷±۰/۰۷ ،p=۰/۰۰۳ و ۱۰۳/۶±۱۷/۰ در مقابل ۹۱/۵ ± ۱۲/۱ سانتیمتر، .( P< ۰/۰۰۱ شیوع چاقی مرکزی براساس نسبت دور کمر به باسن در هر دو جنس بالا بود(زنان%۶۱ و مردان.(%۶۹نتیجه گیری: بنا به شیوع چاقی مرکزی، کاهش وزن باید به عنوان ابزاری برای پیشگیری و مدیریت آن در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

تفاوتهای جنسیتی، اندازه گیریهای تن سنجی، توزیع چربی، بزرگسالان سالم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.