بررسی ویژگی های خوشنویسی در آثار نگارگری دوره ایلخانی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: کنفرانس سراسری مطالعات و یافته های نوین در حوزه فرهنگ، تاریخ و ادبیات ایران
- کد COI اختصاصی: HLCONFF01_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1322
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد هنر اسلامی دانشگاه تربیت مدرس
استاد و عضو هیئت علمی گروه هنر اسلامی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
با شکل گیری مکتب نگارگری تبریز اول در دوره ایلخانان مغول (قرون ۷ و ۸ ه. ق.) و پرداختن هنرمنداننگارگر به نقاشی و نسخه آرایی، بار دیگر شاهد ارتباط نگارگری و خوشنویسی در نسخ خطی این دوره هستیم.با توجه به این که در امر کتابت اشعار و متون این آثار، خط نسخ مورد استفاده قرار می گرفته، هدف از اینپژوهش شناخت مشخصه های خط نسخ در تعریف همنشینی اش با نگاره ها و تبیین نحوه کاربردش با نسخادبی دوره ایلخانان بود. این پژوهش از نظر روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی بود و شیوه جمع آوری اطلاعات برپایه مطالعات کتابخانه ای بودهاست. سوال اصلی این بود که چرا در آثار نگارگری عصر ایلخانی، خط نسخبیشترین کاربرد را در همنشینی با نگاره های نسخ ادبی داشته است؟نتایج پژوهش حکایت از آن داشت که یکی از دلایل اصلی انتخاب خط نسخ برای کتابت نسخ خطی مصور دورهایلخانی، نمود بیشتر قواعد و اصول دوازده گانه خوشنویسی در این خط نسبت به سایر خطوط رایج آن دورانبوده است. رعایت این اصول در خوشنویسی اثر که شامل دقت در روابط حروف، ترکیب کلمات و نسبت هایزیبایی شناسانه آن می شود، به همراه طراحی، قلمگیری و ترکیب بندی عناصر نگارگری، می توانند در راستایخلق یک اثر هنری، مکمل هم باشند.کلیدواژه ها
خوشنویسی، خط نسخ، نگارگری، ایلخانیانمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.