اثر ازن محلول در آب بر کاهش آفلاتوکسین پسته واریته اوحدی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز بشیری

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسین حدادخداپرست

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

ناصر صداقت

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

فریده طباطبایی یزدی

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مهدی نصیری محلاتی

دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

در این تحقیق تاثیر غوطه ور کردن سه نوع پسته آلوده(خشک با پوست سخت، خشک با پوست نرم، تازه با پوست نرم، رقم اوحدی) با ازن صفر پی پی ام (شاهد) ازن ۴ و ۸ پی پی ام (قسمت در میلیون و یا میلی گرم در لیتر) با زمان تماس صفر(شاهد) و ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ ساعت، جهت کاهش آفلاتوکسین ب۱، ب۲، ج۱ و ج۲ و مجموع آفلاتوکسین ها، مورد بررسی قرار گرفت. دمای آب ۱۰ درجه سانتیگراد و پ هاش آن ۳/۰± ۵/۵ بود. برای تمام نمونه ها، تاثیر متقال بین غلظت ازن و زمان تماس با ازن و یا تاثیر متقابل با نوع پسته، مورد بررسی قرار گرفت. آفلاتوکسین ب۱، از نظر مقدار بیشتر بود و همچنین راحت تر تخریب و کاهش یافت. نتایج نشان می دهد که نمونه های شاهد(غلظت ازن صفر و یا زمان تماس صفر) از لحاظ کاهش آفلاتوکسین ها و آفلاتوکسین مجموع، در سطح ۵ درصد، تفاوت معنی داری ندارند ولی با نمونه های تیمار شده با ازن، تفاوت معنی داری دارند. برای نمونه های شاهد میانگین درصد کاهش آفلاتوکسین های ب۱، ب۲، ج۱، ج۲ و مجموع آفلاتوکسین ها به ترتیب ۶/۵، ۷/۹، ۶/۱۴، ۱۵ و ۴/۶ درصد بود در حالی که این کاهش برای نمونه های تیمار شده با ۴ پی پی ام ازن به ترتیب ۷/۳۲، ۵۵/۸، ۶/۳۰، ۳۴ و ۳۵ درصد بود همچنین این کاهش برای غلظت ازن ۸ پی پی ام به ترتیب ۹/۴۷، ۵/۱۲، ۸/۴۵، ۹/۴۳ و ۴/۴۴ درصد بود. نتایج نشان می دهد که تاثیر ازن محلول در آب، روی کاهش میزان آفلاتوکسین ها، به طور معنی داری وابسته به غلظت ازن مصرفی و زمان تماس ازن می باشد. همچنین نتایج مشخص می کند که حساسیت تخریب آفلاتوکسین ها نسبت به ازن به ترتیب ب۱ و ج۱ بزرگتر از ب۲ و ج۲ می باشد.

کلیدواژه ها

پوسته نرم, پوسته سخت, واریته اوحدی, سم زدایی, مغزهای آجیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.