بررسی تطبیقی مضمون قلب در قرآن کریم و روایات ماثور ائمه(ع) با مفهوم روان در روانشناسی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی روان درمانی ایران
  • کد COI اختصاصی: PSTHIR01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه شاهنده

شاهنده استادیار دانشگاه پیام نور خوی

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تطبیقی مضمون و معنای قلب با مفهوم روح و روان در علوم رفتاری و روانشناسی انجام گرفته است. در این مقاله، آیاتی از قرآن کریم که واژه قلب و مشتقات آن به کار رفته است مورد مداقه و طبقه بندی قرار گرفته اند. تعابیر و معانی واژه های مربوط از معاجم و و کتب لغت بررسی و استخراج شدند. سپس با مراجعه به تفاسیر معتبر و ماثور، آیات مربوط بررسی و تفسییر شدند. نهایتا مفاهیم موجود در آیات قرآن کریم و روایات ماثور ائمه معصوم(ع) با ویژگی های روح و روان انسان از نظرگاه روانشناسی و علوم رفتاری و تربیتی مورد تطبیق و مقایسه قرار گرفتند. آنچه از مفهوم و مضمون آیات و روایات و احادیث مربوط در باب کلمه قلب برمیآید نشان می دهد که لغت قلب در قرآن قرابت زیادی با کلمه روان در ادبیات علمی دارد. قرآن قلب را منشا بسیاری از اعتقادات از جمله ایمان، شرک، کفر، نفاق و شک می داند و از سوی دیگر قلب را منشا هیجانات و خلقیات محسوب می کند. برخی از روایات در تفسیر قلب آن را همان عقل دانسته اند که قادر به تفکر و ادراکاست و آن را امیر بدن خوانده اند

کلیدواژه ها

قلب، مضمون، روان، قرآن کریم، روایات، روانشناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.