بررسی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی عروسک پشت پرده (.Phyllis alkekengi L) در واکنش به سطوح مختلف آبیاری و کود دامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان عسگری

دانش آموخته دکتری اگرواکولوژی دانشگاه فردوسی مشهد

پرویز رضوانی مقدم

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا کوچکی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح آبیاری و کود دامی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی عروسک پشت پرده (.Physalis alkekengi L)، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۹۵ اجرا شد. عامل اصلی شامل آبیاری در سه سطح (۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ درصد نیاز آبی) و عامل فرعی دربرگیرنده کود دامی (گاوی) در چهار سطح (شاهد، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ تن در هکتار) بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح آبیاری بر تمام صفات مورد بررسی به جز وزن خشک تک میوه و تعداد دانه در میوه تاثیر معنی دار داشت، از طرف دیگر اثر کود دامی بر تمام صفات به-جز وزن هزاردانه معنی دار بود. اثر متقابل سطوح آبیاری و کود دامی نیز بر وزن خشک میوه در بوته، عملکرد میوه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تاثیر معنی دار داشت. شایان ذکر است در اثر متقابل ۱۰۰ درصد نیاز آبی با ۲۰ و ۳۰ تن در هکتار کود دامی بیشترین وزن خشک میوه (به ترتیب ۱۰۱ و ۱۰۲ گرم در بوته) و عملکرد میوه (به ترتیب ۸ و ۸.۲ تن در هکتار) مشاهده شد. بیشترین درصد آلکالوئید کل نیز در سطح آبیاری ۸۰ درصد (۰.۴درصد) و تیمار کود دامی ۳۰ تن در هکتار (۰.۳۷ درصد) بدست آمد که موجب افزایش ۴۸ درصدی آلکالوئید کل نسبت به شاهد گردید. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق و با در نظر گرفتن مصرف بهینه منابع، می توان مناسب-ترین ترکیب تیمار برای کاشت گیاه دارویی عروسک پشت پرده را ۸۰ درصد نیاز آبی با مصرف ۲۰ تن در هکتار کود دامی در نظر گرفت.

کلیدواژه ها

آلکالوئید, شاخص برداشت, عملکرد بیولوژیک, عملکرد میوه, کود گاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.